FOTO Purgari i Pume nastupili na tradicionalnoj "Proljetnoj paradi" u Linzu Foto: VGG

FOTO Purgari i Pume nastupili na tradicionalnoj "Proljetnoj paradi" u Linzu

Varaždinske vijesti | 3.4.2023. u 19:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ove je subote, 1. travnja, u Linzu (Austrija) održana tradicionalna "Proljetna parada", u organizaciji 7. dragonerske pukovnije iz Linza.

Na (većini postrojbi) prvom ovogodišnjem izlasku na otvoreno okupilo se sedamdesetak postrojbi iz Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Poljske, Slovačke, Luksemburga, Nizozemske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.

Uz pripadnike Varaždinske građanske garde i "Dama u povijesnim haljinama", Hrvatsku su zastupali i pripadnici Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", kao jedina postrojba koja je proizašla iz Domovinskog rata i koja nastupa na takvim i sličnim okupljanjima povijesnih postrojbi u zemlji i inozemstvu.

- "Proljetna parada" je okupljanje uglavnom postrojbi koje su bile u sastavu Austro-Ugarske vojske i na neki je način najava aktivnosti na otvorenom. Osim što su tradicionalno vojnički nastupili na najvećem gradskom trgu u Linzu, Martin Luther Platz, uz pratnju vojne glazbe, pripadnici postrojbi iskoristili su zajedničko druženje za uspostavu novih kontakata, razmjenu mišljenja i ideja. Ono što treba posebno istaknuti je da su pripadnici Varaždinske građanske garde uvijek posebno dočekani u Austriji. I to ne bez razloga: Varaždinska građanska garda u Austro-Ugarskoj vojsci nosila je oznaku "K. und K." (kaiserlich und königlich), dakle bili smo pod direktnim zapovjedništvom cara. Taj status nema mnogo postrojbi, a to se u Austriji - ne zaboravlja - napomenuli su iz Varaždinske građanske garde.

Galerija slika