FOTO: Proslavljena ludbreška Sveta nedjelja, misu predvodio apostolski nuncij Giorgio Lingua Foto: Grad Ludbreg

FOTO: Proslavljena ludbreška Sveta nedjelja, misu predvodio apostolski nuncij Giorgio Lingua

Varaždinske vijesti | 7.9.2020. u 11:24h | Objavljeno u Društvo

Jučer, na Svetu nedjelju, u Ludbreg su u skladu s višestoljetnom tradicijom hodočastili vjernici kako bi u Zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove nazočili euharistijskom slavlju. U ovoj pandemijskoj godini i pred manjim brojem hodočasnika nego je ovaj grad navikao, misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

– U sadašnjim okolnostima, u godini u kojoj je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristove poprima posebno značenje, zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji, da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje – kazao je Lingua.

Dodao je kako su vjera hrvatskog naroda i rimski pape oduvijek povezani.

– Kao predstavnik Svetoga Oca imam zadatak nastaviti i po mogućnosti ojačati tu čvrstu vezu između Svete Stolice i Crkve ove zemlje, kako bi zadržala svoje duboke katoličke korijene i da i dalje raste bujno stablo vjere – istaknuo je apostolski nuncij, a podsjetio je i na povijesni događaj koji se ovdje zbio.

– Kao što znate, u osamnaestom stoljeću Hrvatskom je harala kuga. Hrvatski je sabor na svom zasjedanju od 15. prosinca 1739. u Varaždinu učinio zavjet da će, ako se kuga zaustavi, u Ludbregu izgraditi kapelu. Prošlo je od toga mnogo vremena. Hrvatski sabor je taj zavjet u punini ostvario tek 1. rujna 1996. godine, nakon što je tri godine trajala izgradnja ove prekrasne crkve na otvorenom. Tom prigodom je sam predsjednik Hrvatskog sabora rekao: "Danas se dovršuje zavjet Hrvatskog sabora". Otada se svečanije i većom pobožnošću štuje i slavi Presveta Krv, kao spomen na čudo koje se ovdje dogodilo. „Sveta nedjelja” nije više proslava jednog dana. Ove godine je počeo program već 23. kolovoza sa spomenom na sve poginule u ratovima i poraću. U sadašnjim okolnostima, u godini kada je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristovoj poprima posebno značenje. Zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji i da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje – poručio je nuncij.

ludbreg_sveta_nedjelja_2020_2.jpg

U ime Hrvatskog sabora vjernicima se obratio izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner naglasivši da Svetište Predragocjene Krvi Kristove nije samo mjesto molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija – Crkve i Hrvatskoga sabora. Kazao je i kako se može povući paralela sa situacijom kad se Hrvatski sabor još 1739. godine zavjetovao da će napraviti ovu zavjetnu kapelu povodom kuge koja je vladala u ovim krajevima.

- Mi smo sad izloženi jednoj drugoj pošasti, hvala Bogu neusporedivo blažoj, medicina je isto tako neusporedivo napredovala, ali postoji paralela između tih dviju pošasti. Svi zajedno možemo i protiv i ove pošasti, stvoriti način života koji će biti koliko-toliko normalan jer moramo držati gospodarstvo, obnoviti i napraviti balans između toga i onoga što nam treba, a to je zaštita zdravlja – kazao je Reiner i dodao:

– Vjera nam daje snage da ne podlegnemo panici i nagovještanju katastrofe koje neki širem ali ni stavovima onih koji tvrde da bolest Covid-19 uopće ne postoji. Da se, kad se pronađe cjepivo, ne treba cijepiti, da su protuepidemijske mjere tek ograničavanje ljudskih sloboda i prava, a ne nastojanje da se sačuva zdravlje ljudi, onima koji šire teorije urote – zaključio je.

ludbreg_sveta_nedjelja_2020_4.jpg

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro, kazao je u Ludbregu kako živimo u specifičnom vremenu, epidemiološki vrlo opasnom, zbog čega je na hodočašću ovoga puta mnogo manje vjernika te dodao:

- Ovaj dan je dan kada predstavnici Hrvatskog sabora dolaze svake godine kako bi ispunili taj zavjet iz 18. stoljeća i drago mi je da sam danas ovdje. Sve što su činili naši stari u očuvanju tradicijskih vrijednosti, podržava Domovinski pokret, podržavam ja, učinit ćemo sve što možemo da opstanemo na ovim područjima i da i u budućnosti dolaze predstavnici Hrvatskog sabora predstavljati ne samo Sabor, nego i cjelokupni hrvatski narod - rekao je Škoro.

Varaždinski biskup Bože Radoš kazao je da su vjeruje da su mnogi željeli biti dio ovoga slavlja kao hodočasnici, ali su zbog mjera opreza ostali su kod svojih kuća.

– Mislimo na sve vas, posebno na vas stare i bolesne, za vas i s vama ćemo moliti. Ovo svetište vas čeka i vjerujem da kad skinemo verige pandemije, da će vaši koraci naći put do ovoga svetišta, ako ne prije, onda dogodine, onda za Svetu nedjelju – poručio je biskup.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio je da su Varaždinska biskupija i Grad Ludbreg učinili sve kako bi vjernici na hodočašću bili što sigurniji, stoga ove godine nije organizirana procesija ulicama grada.

- Učinili smo sve da oni koji žele ispuniti ili dati svoj zavjet koji osjećaju duhovnu potrebu da na ovom mjestu obnove svoju snagu, budu sigurni. Nadamo se da će se svi oni koji su došli u Ludbreg osjećati okrijepljeni i ostati zdravi – kazao je Bilić.

Euharistijskom slavlju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, zatim ministar Darko Horvat, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Davor Dretar i Miroslav Tuđman, kao i predstavnici političkih stranaka, ludbreškog gradskog vijeća i brojni drugi.

ludbreg_sveta_nedjelja_2020_3.jpg