FOTO Projekt „Zdravi zubi za sve” u Ludbregu: I mališani naučili što je oralna higijena i kako (sa)čuvati zube

Varaždinske vijesti | 1.9.2023. u 15:06h | Objavljeno u Društvo

Dom zdravlja Varaždinske županije sa svojim je projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji”, a cilj je osvijestiti stanovništvo o važnosti provođenja oralne higijene, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Nakon niza održanih radionica i predstavljanja projekta, radionica za djecu i odrasle danas je održana na Trgu svetog Trojstva u Ludbregu.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je projekt, istaknuvši kako je pravilna oralna higijena važna za zdravlje cijelog organizma.

- Drago mi je da je projekt zaživio i da je dobro prihvaćen. Predavanja i radionice održavaju se diljem županije, jer nam je cilj da poruke dođu do što većeg broja stanovnika. Ujedno, ovdje je na djelu multidiscipliniranost, uključivanje svih stručnjaka radi što bolje informiranosti, a u cilju poboljšanja očuvanja oralnog zdravlja – rekla je u Ludbregu zamjenica Zagorec.

Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna mu je vrijednost 57.000 eura, a uključuje 54 radionice, 19 predavanja, okrugli stol, televizijske i radijske emisije te novinske članke o važnosti oralne higijene.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek istaknuo je da je fokus projekta na najmlađima, s obzirom na to da od najmlađe životne dobi i kasnije, briga o zubima ima veliki značaj.

- Na ovaj način, naši stomatolozi približuju se djeci i prikazuju da sve ono što je vezano uz zube, ne mora kasnije biti nikakav bauk, nego dapače, kroz igru, razmjenu iskustava, stjecanjem znanja, mogu i dalje u odrasloj dobi kvalitetno brinuti o svojoj oralnoj higijeni – kazao je Veronek.

Sugrađanima i mališanima se u petak na Trgu Svetog Trojstva pridružio i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

- Najvažnije je krenuti od najmlađih - o zubima treba brinuti i treba ih paziti. Drago mi je što je organizirana ova akcija, kao i da je sve više ordinacija dentalne medicine ponovo vraćeno u Dom zdravlja i da se ta priča razvija u dobrom smjeru – rekao je Bilić dodajući da je najvažnije razbiti strah od zubara kao liječnika koji nanose bol.

Zubari nam pomažu da nas zubi ne bole, stoga treba djecu voditi zubaru, ali ne smijemo ni mi stariji zaboraviti na redovite preglede. Zdravi zubi su zdrav organizam i ovo je hvalevrijedna akcija u svakom pogledu – naglasio je Bilić.

Galerija slika