FOTO PROJEKT ČITANJE NA KOTAČIMA Čitalačka građa dostupna djeci iz vrtića i područnih škola

Varaždinske vijesti | 9.9.2023. u 08:05h | Objavljeno u Društvo

Proveli smo jedan dan u obilasku lokacija bibliobusa novomarofske knjižnice na području Općine Breznički Hum. Zabilježili smo odličnu atmosferu među mališanima i školarcima, a svoje iskustvo pri provedbi projekta „Čitanje na kotačima” kazuju učiteljica PŠ Šćepanje, knjižničarka bibliobusa i ravnateljica knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Učiteljica Ivana Ivančić iz PŠ Šćepanje OŠ Breznički Hum koja radi u kombiniranom odjelu 2. i 4. razreda rekla je kako dolazak bibliokombija doista znači puno jer djeca na tjednoj bazi imaju dostupne knjige za lektiru, ali i ostalu čitateljsku građu, iako su uglavnom vezana za školsku knjižnicu u sklopu matične škole.

- Nažalost, mislim da je moderna tehnologija zajedno s medijima uzela velikog maha što je rezultiralo problemima koje djeca i njihovi roditelji zbog toga imaju, a što je vidljivo kroz činjenicu da se manje čita knjiga, a uglavnom više boravi uz mobitele i internet. Ovdje roditelji imaju važnu ulogu jer ako oni čitaju, tada i dijete razvija potrebu za knjigom, dok kod onih roditelja koji ne čitaju, niti djeca ne čitaju, čitaju manje ili uopće ne. Naša su se djeca danas baš razveselila kad su vidjela da dolazi bibliobus i da će im knjige biti dostupne – kaže učiteljica.

Knjižničarka u bibliobusu Katja Čamić smatra da je veoma važan dolazak bibliobusa pred vrtiće i škole s područja regije koju pokriva obilaskom ova putujuća knjižnica jer se kod djece od najranije dobi potiče čitanje tako da tu naviku steknu odmalena.

- Iskustvo s terena govori nam kako vrtićka djeca jedva čekaju da dođemo jer svaki put kad kombi stane, mališani s prozora viču: „Bi-bi bus, bi-bi bus je stigao!”. Kad dođu u kombi, sami znaju gdje knjige stoje, sami si posuđuju i na taj način u ovom smislu stječu samopouzdanje koje će im kasnije sigurno koristiti. Takva je situacija na svim stajalištima gdje ima puno djece – govori ova knjižničarka.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević kaže kako još nisu iscrpljene sve mogućnosti projekta „Čitanje na kotačima“, što predstavlja dobru podlogu za planiranje daljnjih aktivnosti.

- Budući da imamo knjižnicu na kotačima, takvih mogućnosti je bezbroj, a zainteresiranih jako mnogo. Najviše raduje to što je među njima najviše vrtićke i školske djece među kojima potičemo čitanje od samih početaka. Rezultati provedbe ovoga projekta dali su jasne odgovore na naša pitanja, tako da ćemo se ubuduće fokusirati na ona mjesta gdje za bibliobus postoji najveći interes, a to su upravo vrtići i škole, pri čemu ćemo našim daljnjim aktivnostima pokušati privući još veći broj korisnika – zaključuje ravnateljica Zečević.

Galerija slika