FOTO: Proglašeni pobjednici jubilarnog 10. VAFI i RAFI festivala animiranog filma djece i mladih Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Proglašeni pobjednici jubilarnog 10. VAFI i RAFI festivala animiranog filma djece i mladih

Varaždinske vijesti | 2.6.2019. u 16:24h | Objavljeno u Društvo

Svečanom dodjelom priznanja u palači Herzer i projekcijom filma nastalim na radionici stop animacije, završio je ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Drugu godinu za redom održan je u dva grada – Varaždinu i Rijeci. U 6 dana festivala prikazana su 162 animirana filma iz cijelog svijeta, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima. Žiri u sastavu : Marko Dješka, Eva Cvijanović i Vassilis C. Karamitsanis odlučili su da su pobjednici VAFI sekecije: u MINI kategoriji „Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe“ iz Rusije, u MIDI kategoriji „Zmajevi Marittena“ iz Tajvana i u MAXI kategoriji „Selfie“ iz Slovenije.

VAFI & RAFI je prepoznat u svijetu kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ja priključila se i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr. Žiri u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku , te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr, Plavi VAFI dodjelio je filmu „Plesanje za sebe“ koji je stigao iz Kine.

- Svi oni koji pomažu djeci da se izražavaju putem animiranog filma ujedno i promiču prava djece, jer je pravo na slobodu izražavanja i pravo na kreativno izražavanje jedno od važnih prava djece. Uživali smo gledajući fimove, vidi se da se djeci daje sve više slobode da iznose svoja mišljenja - rekla je Flego.

Filmovi RAFI sekcije prikazivani su u Rijeci gdje je dječji žiri odlučio da su najbolji: u kategoriji 0-6 film Cat Lake City iz Njemačke, u kategoriji 7-10 film Oblačno iz Češke, zatim od 11-14 film Veliki vuk i mali vuk iz Francuske, te u kategoriji od 15-18 film Klub mrlja također iz Francuske.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. Riječ je o spoju sadržaja, tehnologije i animacije gdje se želi nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog RAFI APP-a je studio iz Zagreba „Recircle“.

- Prije 4-5 godina smo počeli razvijati aplikacije za djecu. Ova nam je nagrada pomalo neočekivana i iznimno nam je drago da je festival prepoznao naš rad, zato što nama cilj izrade ovih aplikacija nije zarada, već istraživanje tržišta kako bismo vidjeli na koji način djeca prihvaćaju naše ideje koje zatim razvijamo u animirane serije i slične proizvode - rekao je Vjekoslav Živković iz nagrađenog Studija „Recircle“.

U prostorima riječkog RiHuba je održana godišnja konferencija platforme Youth cinema network koja je okupila predstavnike 35 svjetskih filmskih festivala posvećenih mladima i za mlade. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska odabrana za domaćina pa se dio konferecije održao u Rijeci i Varaždinu kao poprati program festivala. Na konferenciji su sudionici razmjenili iskustva ali i stekli nova znanja u polju medijske pismenosti kroz diskusije i prezentacije primjera dobre prakse. Dio konferencije bio je posvećen i planiranju budućih aktivnosti ove mreže. Youth Cinema Network je mreža filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika medijske kulture (edukatora) koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih. Vizija ove mreže je da se kroz međusobnu suradnju predstave mladi filmaši i njihove priče međunarodnoj publici, a krajnji cilj je obogatiti europsku filmsku kulturu, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Dio konferencije bio otvoren i za odgajatelje, učitelje, nastavnike i profesore, koji su imali priliku upoznati se s programima Art-kina, Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, kao i portala Medijska pismenost.

U Varaždinu i u Rijeci bila je postavljena izložba animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca, na kojoj je prikazan proces stvaranja animiranog filma ”Biciklisti” - od crteža do filma. Kao i u Rijeci i u Varaždinu je održana 3-dnevna radionica stop animacije za djecu koju su vodile Morana Bunić i Karla Skok, bivše “vanimatorice”, danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, a film koji su djeca napravila prikazan je na zatvaranju festivala u palači Herzer.

Zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2020. godine, bit će Irska čiji je grad Galway uz Rijeku odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.