FOTO Prigodno obilježene godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Dražena Šešeta iz Gačica i Ivice Cecelje iz Završja

Varaždinske vijesti | 8.8.2021. u 21:42h | Objavljeno u Društvo

U Margečanu i Gačicama održana je središnja manifestacija obilježavanja 30. godišnjice pogibije Dražena Šešeta iz Gačica i 26. obljetnice pogibije Ivice Cecelje iz Završja, sahranjenih na groblju u Margečanu.

Na groblju u Margečanu počast im je polaganjem cvjetnih aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom odala velika delegacija sastavljena od obitelji Šešet i Cecelja, potom zamjenika gradonačelnika Novog Marofa Ivana Tuka, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Novi Marof Mire Sabolića, predstavnika DVD-a Gačice, udruge veterana 2. Gardijske brigade Grom, ivanečkog ogranka dragovoljaca i veterana domovinskog rata i ivanečke HVIDRe.

Program je nastavljen u Vatrogasnom domu u Gačicama prigodnim obraćanjima predstavnika organizatora, gostiju i uzvanika.

U ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gačice, nazočnima su se obratili Juraj Vincek i Franjo Piskač, zahvalivši se svima na dolasku, pomoći u organizaciji 6. memorijala sjećanja na njihovog prijatelja iz djetinjstva i sumještanina, zaželjevši ugodan boravak u Gačicama.

Zvonimir Kantolić, ratni pripadnik 2. Gardijske brigade Grom i dopredsjednik Udruge veterana 'Gromova' istaknuo je da se s velikim zadovoljstvom odazivaju, istaknuvši da jedna od najbolje organiziranih manifestacija prisjećanja na nekog od njihovih poginulih kolega 'Gromova' u Domovinskom ratu, kojih je 203, među njima, uz Dražena, je i Željko Putar Grdak iz Ivanca.

Kantolić je izrazio zahvalnost organizatorima na provedbi i očuvanju sjećanja na poginule hrvatske branitelje i vrijednosti Domovinskog rata.

Predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač također se zahvalio na dolasku, pohvalio suradnju s DVD-om Gačice i sve koji pomažu u realizaciji ovog projekta koji je saživio s mještanima Gačica, što je naveo kao njegovu posebnu vrijednost, kao i važnu činjenicu da se herojska žrtva Dražena, Ivice i svih poginulih hrvatskih branitelja ovakvim opsežnim programima sjećanja prenosi na mlađe naraštaje, što je jedan od najvažnijih zadaća braniteljskih udruga, a čemu UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec u svojem djelovanju daju posebno značenje.

Potom su uslijedili sportsko-rekreativni susreti u kojima je u belotu i visećoj kuglani sudjelovalo 30-ak natjecatelja.

Prvo mjesto u belotu osvojila je ekipa obitelji Šešet – Cecelja, drugi su bili veterani 'Gromova', treće je mjesto pripalo UDVDR Ogranak Ivanec, a četvrto domaćinu, DVD-u Gačice.

U visećoj kuglani pobijedio je Darko Pandurić iz UDVDR Ogranak Ivanec, drugi je bio Vjekoslav Piskač, treći Franjo Piskač, a četvrti Ivica Šimek, svi iz DVD-a Gačice.

Trima najboljim ekipama i pojedincima pripale su medalje i plakete, a nagrade su im uručile obitelji Dražena Šešeta i Ivice Cecelje, nakon čega je druženje nastavljeno u neformalnom tonu.

Tijekom memorijala svoju numizmatičku zbirku izložio je Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Varaždinske županije i Ogranka Ivanec, te Ivanečkog kluba kolekcionara i ona je, kao i obično, izazvala velik interes nazočnih.

Usprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a sukladno kojoj se i memorijal održavao, nazočilo mu je 50-ak mještana, gostiju, uzvanika, članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnika organizatora.

6. memorijal sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju organizali su Dobrovoljno vatrogasno društvo Gačice, te ivanečki i novomarofski Ogranci Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a potporu daju obitelji Šešet i Cecelja, HVIDR-a Ivanec, udruga veterana 2. Gardijske brigade Grom, Mjesni odbor i mještani Gačica.

Pokrovitelji su mu bili Varaždinska županija i Grad Novi Marof.

Dražen Šešet poginuo je 8. kolovoza 1991. u mjestu Gređani pokraj Topuskog kao pripadnik 2. GBR Grom, a Ivica Cecelja četiri godine kasnije, 8. kolovoza 1995., u završnim akcijama VRO Oluja na karlovačkom bojištu, kao pripadnik novomarofske satnije 104. Brigade HV.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci