FOTO Jubilarne, 20. Theaterspiele okupile preko 1000 djece i mladih koji vole - njemački jezik! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Jubilarne, 20. Theaterspiele okupile preko 1000 djece i mladih koji vole - njemački jezik!

IHR/Varaždinske vijesti | 18.4.2024. u 19:05h | Objavljeno u Društvo

Preko 1000 sudionika okupile su ovogodišnje jubilarne, 20. Theaterspiele, dramske igre na njemačkom jeziku u HNK Varaždin. Svečano otvorenje održano je danas, a dobrodošlicu gostima iz Mađarske, Rumunjske, BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske tradicionalno su poželjeli ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić i učiteljica njemačkog jezika i glavna inicijatorica ove manifestacije Lea Lesar Dolenc, koji su i službeno otvorili jubilarno izdanje Theaterspielea.

DSC_4229_batch1.jpg

Dobrodošlicu svim učenicima, njihovim mentorima, roditeljima, gostima i organizatorima u Varaždinu poželjela je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

- Drago mi je što se ovdje susrećemo već 20. puta. Sudionici dramskih igara već nestrpljivo čekaju svoje nastupe i svima njima, te njihovim mentorima želim puno uspjeha. Sigurna sam da su pripremili puno toga zanimljivoga, a ono što je najvažnije što sudionici ovakvih manifestacija vole njemački jezik, kroz ovakve susrete uče raditi u timu i komunicirati, upoznaju nove prijatelje, a to je svakako još jedna dodana vrijednost ove manifestacije. Vjerujem da ćemo svi zajedno uživati - istaknula je Vusić.

DSC_4154_batch1.jpg

Cilj dramskih igara je promicanje njemačkog jezika na ovom području, razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, vrtića i fakulteta koji sudjeluju i to ne samo na području RH nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku, a ove godine predstavit će se 44 dramske skupine. Svima njima puno uspjeha poželio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

- Što reći kada vidite ovako lijepi ugođaj kakav je ovdje, gdje naši mladi prijatelji koji su odlučili učiti njemački jezik, pokazuju što mogu napraviti u području umjetnosti. Poseban pozdrav svim našim gostima i učenicima, njihovim mentorima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja. Dvadeseta godišnjica puno znači, ako gledamo samo osnovno i srednje školstvo, tu je odrasla jedna cijela generacija - rekao je Huđek.

DSC_4174_batch1.jpg

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić izrazio je ponos što su se uspjeli u kontinuitetu održati svih ovih 20 godina te manifestaciju podigli na jedan viši, međunarodni nivo.

- Od početka sam u organizaciji i podržavam inicijativu koja je zapravo krenula iz naše osnovne škole i učiteljice Lee Lesar Dolenc. Posebno moram zahvaliti Zakladi podunavskih Švaba, koja nas je od početka podržavala, Veleposlanstvu Republike Njemačke i svim drugim asocijacijama koje promoviraju njemački jezik - istaknuo je Hranić.

DSC_4177_batch1.jpg

Organizatori ove međunarodne manifestacije su Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske "Europski kulturni krug - EKULT" uz OŠ Vidovec te Općina Vidovec. Riječ je o projektu koji je u ovih 20 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Županije Varaždinske te Općine Vidovec.

DSC_4257_batch1.jpg

Kako je bilo na otvorenju ovogodišnjih, jubilarnih dramskih igara na njemačkom jeziku pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.