FOTO Posjet udruzi Makerspace Varaždin - dogovorena nova suradnja

Varaždinske vijesti | 22.4.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Dvadesetak aktivista zajednica, udruga i klubova tehničke kulture s područja Varaždinske županije posjetilo je Udrugu za promicanje tehničke kulture Makerspace Varaždin kako bi se upoznali s njihovim djelovanjem i dogovorili bolju suradnju u budućnosti.

Riječ je o udruzi koja je jedna od posljednjih članica Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina. Kao neprofitna organizacija osnovana s ciljem da pruži znanje, podršku, prostor i alat za postizanje ciljeva prilikom stvaranja vlastitog proizvoda, prvenstveno prilikom brzog prototipiranja proizvoda u početnim fazama životnog ciklusa tog proizvoda.

tehnicka_kultura_makerspace_varazdin_18042024_2.jpg

Makerspace je jedinstveni radionički prostor u kojem se poduzetnicima, obrazovnim ustanovama i zainteresiranim pojedincima pruža neophodno znanje, opremu i alate za pretvaranje njihovih ideja u stvarnost. Opremljen je raznim strojevima kao što su CNC glodalice, laserski rezač, 3D printeri i 3D skeneri koji služe za izradu ili prenamjenu različitih proizvoda.

Prilikom posjeta koji je predvodio predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina Željko Hajdinjak, a kao domaćin Goran Kanižaj, predsjednik udruge domaćina, osim upoznavanja s vrhunskom opremom dogovorena je i konkretna suradnja u budućnosti. Tako je među ostalim dogovoreno održavanje tradicionalnog Dana tehničke kulture u Varaždinu u lipnju ove godine upravo ispred i u prostorijama ove udruge.

tehnicka_kultura_makerspace_varazdin_18042024_1.jpg

Predsjednik udruge Goran Kanižaj i zaposlenik u ovoj udruzi Ivan Todorović u svojim su izlaganjima istaknuli kako ih motivira vjerovanje u snagu zajedničkog stvaranja i cjeloživotnog učenja. U svakom kreativnom procesu, bilo da je to izrada aplikacija, samostalno snimanje videa ili izrada vlastitog robota, vidi se potencijal za inovaciju i napredak. Žele biti poveznica između ideje i njezina ostvarenja, pružajući sve potrebne resurse da se to i postigne.

tehnicka_kultura_makerspace_varazdin_18042024_4_goran_kanizaj.jpg

Njihova vizija je da budu prepoznatljivi kao centar kompetencija u području tehničke kulture, inovacija, stvaranja i podrške malim i srednjim poduzećima. Žele mnogima pružiti znanje, podršku, prostor i alate koji teže ostvariti svoje ideje, čineći tehničku kulturu, alate i strojeve dostupni svima.

Udruga Makerspace je osnovana 2021. godine nakon višegodišnjih priprema i dokazivanja o potrebi postojanja jedne takove moderne udruge tehničke kulture. U suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin osigurali su prostor i opremu postavljajući temelje udruge. Pored Tehnološkog parka osnivači su i SICK MOBILIS te DIV GP koji su pomogli u opremanju svih radionica u okviru udruga najmodernijom opremom i strojevima.

Aktivnosti u udruzi namijenjene su svim dobnim skupinama od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta i poduzeća. Redovito se organiziraju seminari, radionice, predavanja i drugi oblici osposobljavanja. U posljednje vrijeme veoma je popularno STEM područje aktivnosti.

tehnicka_kultura_makerspace_varazdin_18042024_3.jpg