FOTO Pjesmom i plesom proslavili Dan starijih osoba: Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Pjesmom i plesom proslavili Dan starijih osoba: Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine!

Varaždinske vijesti | 1.10.2021. u 12:48h | Objavljeno u Društvo

Veselje, pjesma i ples zavladali su danas centrom Varaždina: na sam Međunarodni dan starijih osoba više od stotinu umirovljenika iz svih udruga s područja Varaždinske županije prodefiliralo je gradskim ulicama, od Kapucinskog trga do Korza.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_3.jpg

Mimohod umirovljenika i osoba starije životne dobi je, uz podršku Županije, organizirao Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, koji broji 8.700 članova u 31 udruzi.

- Sreća je neizmjerna! Vidi se to na licima svih naših članova koji su došli, nažalost, u smanjenom broju zbog pandemije. Sudjeluju predstavnici svih naših udruga, a odlučili smo nakon dvije godine organizirati mimohod i proslaviti naš Dan zato što nam je to životno veselje. Svi smo cijepljeni i disciplinirani, jer znamo što znači imati Covid-19. Slavimo Dan starijih osoba i podsjećamo da smo mi stvarali ovaj svijet i napravili ovo što imamo. Predivno je biti umirovljenik u Varaždinskoj županiji jer imamo vodstvo koje nas podržava i o nama brine, što je najvažnije. Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine! – poželjela je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_5.jpg

Umirovljenike je ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu dočekao i pozdravio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

- Stvarno je lijepo vidjeti naše umirovljenike ovako vesele, raspjevane i nasmijane. U Varaždinskoj županiji živi oko 43.000 umirovljenika, što je više od četvrtine našeg ukupnog stanovništva. Svima njima čestitam Međunarodni dan starijih osoba te im želimo poručiti koliko su važni i koliko cijenimo njihovo životno i radno iskustvo te doprinos cijelom društvu. Svima skupa nam cilj mora biti poboljšati njihov životni standard. Hrvatska Vlada je u proteklih pet godina najniže mirovine povećala za 23 posto, a prosječne za 18 posto, dok novim usklađenjem mirovine rastu 2,5 posto te će učiniti sve što je moguće da rast mirovina u sljedećem razdoblju bude još veći – istaknuo je Križanić.

– U našoj županiji više od 2.000 ljudi koristi usluge domova za starije i nemoćne, a potrebe su veće. Kao što znate, zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin je postala vlasništvo Županije, što će omogućiti nova ulaganja u taj objekt. S obzirom da Europska unija potiče skrb o starijim osobama izvan institucija, za EU financiranje je prijavljen projekt uređenja dnevnog centra u Novome Marofu za 20 korisnika. Podsjetiti treba da u sklopu Doma umirovljenika u Varaždinu već djeluje i dnevni boravak u kojem je organizirana skrb o starijim osobama tijekom dana. Županija skrbi i o starijim osobama koje žive u svojim domovima putem programa „Pomoć u kući“, koje provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a skrbe za oko 160 korisnika. Nastavili su i s provedbom projekta Zaželi u sklopu kojeg 31 gerontodomaćica skrbi o ukupno 186 korisnika – podsjetio je Križanić.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_23.jpg

Raspjevanu povorku umirovljenika ispred Gradske vijećnice dočekali su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, čestitajući im njihov dan.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što vam kao gradonačelnik Varaždina mogu čestitati Međunarodni dan starijih osoba. Svaka jedinica lokalne samouprave treba brinuti o svojim sugrađankama i sugrađanima starije životne dobi. Grad Varaždin ima dobru suradnju s Udrugom umirovljenika Grada Varaždina i pomaže im u njihovim aktivnostima. Želim vam da svoje "zlatne" dane provodite što češće ovako aktivno u dobrom raspoloženju kao što je to danas - rekao je Bosilj okupljenim umirovljenicima.

Veselo je danas bilo i u Domu za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici: svoj Dan proslavili su prigodnom priredbom u kojoj su briljirali korisnici Doma. Priređen je nastup mještovitog pjevačkog zbora, autorski recital i glumačkim skečom.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je sve korisnike Doma obradovala prigodnim voćno-slatkim poklonima te im čestitala njihov dan ističući kako naši stariji sugrađani zaslužuju imati dostojanstvenu starost, koja nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva.

- Varaždinska županija izdvojila je brigu o starijima kao prioritet te u sklopu brojnih projekata brine o dostupnosti primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, osiguranju aktivnog zdravog starenja i unapređenju kvalitete življenja. Želim da vam ovaj Dan bude dan veselja i ugodnog druženja, da vam vrijeme provedeno u Domu bude obogaćeno zanimljivim aktivnostima, a mi ćemo i dalje maksimalno brinuti o vama koji zavređujete posebnu pažnju. U Županiji imate i prijatelja i partnera – rekla je Zagorec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci