FOTO "Za godinu dana imat ćemo pravi medicinski kampus, nešto što smo dosad mogli vidjeti samo na filmovima!"

IHR/Varaždinske vijesti | 24.11.2021. u 11:55h | Objavljeno u Društvo

Radovi na izgradnji budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja, usavršavanja, ali i cjeloživotnog obrazovanja pri Medicinskoj školi Varaždin idu prema planovima.

U to su se danas uvjerili župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav HUđek, koji su zajedno s ravnateljicom Medicinske škole Varaždin Mirjanom Grabar Kruljac obišli gradilište.

- Radovi su počeli krajem srpnja, kada smo potpisali ugovor o izvođenju radova i sada možemo svjedočiti kako radovi dobro napreduju. Zasad sve ide predviđenim tijekom, što znači da bi do kraja iduće godine projekt u potpunosti trebao biti završen i ishođene sve potrebne dozvole. Smatram da ne trebam posebno naglašavati kakav je to veliki iskorak u zdravstvenom obrazovanju koji će učenicima Medicinske škole Varaždin omogućiti da osim teoretskog dijela, u školi steknu praktična znanja i iskustva. Riječ je o investiciji od 42 milijuna kuna, pri čemu je 30 milijuna kuna europski novac, a 12 milijuna kuna izdvaja Varaždinska županija. Zasad nema nepredviđenih radova, ali ako se i pojave to ćemo riješiti u hodu jer cilj nam je do kraja iduće godine da učenici Medicinske škole uđu u nove prostorije - rekao je župan Stričak i dodaje kako iza svih investicija koje se trenutno provode u Varaždinskoj županiji stoje ljudi. 

DSC_7896.jpg

- Iza ovog projekta i obrazovnog sustava naše županije stoji pročelnik Huđek, njegov tim, svi ravnateljli, naši profesori, učitelji i učiteljice koji daju sve od sebe da naši osnovnoškolci i srednjoškolci steknu što više znanja, vještina i iskustva koje će im trebati u životu - rekao je Stričak.

Pročelnik Huđek prisjetio se kako je Županija ove prostore za potrebe Medicinske škole, koja je nekada bila u sklopu Uršulinskog samostana, dobila prije 20 godina.

DSC_7882.jpg

- Zgrada u kojoj je sada Medicinska škola je u svojoj povijesti bila vojna ambulanta, sjedište Zbornog područja, a kada je vojska otišla iz Varaždina onda smo ovu zgradu dobili za potrebe Medicinske škole Varaždin. Sve što će se sada ovdje dogoditi, prekrasan objekt koji će imati naznake jednog medicinskog kampusa, je nešto što smo nekada mogli gledati samo na američkim filmovima. Medicinska škola Varaždin još je 2018. godine, kada je proglašena regionalnim centrom, bila najbolja Medicinska škola u Hrvatskoj. Ona je to i danas, a ovaj projekt će to potvrditi. Zahvaljujući ovom projektu Medicinska škola Varaždin imat će jednu globalnu konkurentnost i ona će stvoriti jednu novu dodanu vrijednost obrazovnom sustavu Varaždinske županije i šire - rekao je Huđek.

Da je riječ o važnom projektu koji je značajan za samu školu, njezine učenike i dkjelatnike, ali i za širu regiju, cijelu zemlju i jugozapadni dio Europe potvrdila je ravnateljica Grabar Kruljac.

DSC_7853.jpg

- Mi smo sada u pandemiji vidjeli koliko je važno imati dobre, educirane i stručne zdravstvene djelatnike. Medicinska škola poznata je po kvaliteti i dugogodišnjoj kvalietnoj naobrazbi zdravstvenih djelatnika, no u jednom dijelu dosad smo bili limitirani prostorom. Izgradnjom ove zgrade mi ćemo taj problem riješiti i možemo govoriti o nadstandardu u našoj školi po završetku ovog objekta i ovdje će se odvijati najsofisticiranije radnje vezane uz edukaciju zdravstvenih djelatnika - rekla je ravnateljica Grabar Kruljac.

Zahvaljujući ovom projektu učenicima škole osigurat će se brojni drugi sadržaji.

- Naši učenici su već sada "cjelodnevni", oni su ujutro na vježbama, a popodne na nastavi i obrnuto, a sada će imati osiguran i topli obrok u školskom restoranu i brojne druge benefite koje centar izvrsnosti u zdravstvu mora imati - rekla je Grabar Kruljac.

DSC_7807.jpg

Radove izvodi tvrtka Tromont, a kao što smo već ranije pisali, dograđeno će biti čak 2.323 kvadrata, čime Medicinska škola dobiva dvostruko više prostora. S obzirom da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom. Navedeno je tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Naime, u rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta. Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje, provodi se i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin vrijedan 48.799.878,03 kuna.

DSC_7696.jpg