FOTO Izložba "Tibeti u Međimurju i Podravini": šareni rupci nekad statusni simbol, danas dio narodnih nošnji

IHR/Varaždinske vijesti | 13.11.2021. u 12:44h | Objavljeno u Društvo

 "Tibeti u Međimurju i Podravini" naziv je izložbe koja je jučer otvorena u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Organizatori ove izložbe su Muzej Međimurja Čakovec i Muzej grada Koprivnice, a autorice izložbe kustosica etnografskih zbirki međimurskog Muzeja Janja Kovač i viša kustosica etnografskih zbirki Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić. Ova zanimljiva izložba, koja će se u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec moći razgledati sve do kraja siječnja nakon čega će se preseliti u Koprivnicu, realizirana je uz pomoć konzervatorice savjetnice Venije Bobnjarić Vučković iz Restauratorskog centra Ludbreg.

DSC_3378.JPG

- Bit ću potpuno iskren i reći kako ne znam puno o tibetima, no vjerojatno to smijem reći kao arheolog. Međutim, kada je došla ponuda za suradnju od Muzeja Međimurja Čakovec znao sam da to ne smijemo propustiti. Naime, Muzej Međimurja Čakovec i Muzej grada Koprivnice ne samo da surađuju te se povezuju na stručnoj razini, nego i učimo jedni od drugih. Ono što sam ja danas naučio je da je Čakovec, u muzeološkom pogledu, doista odmakao u odnosu na naš grad, posebno u poglednu infrastrukture. Ostao sam zapanjen kvalitetnom izvedbom Riznice Međimurja i čestitam vam na tom velikom projektu koji je potrajao nekoliko godina. S druge strane, moram reći da smo i mi krenuli s infrastrukturnim radovima na našem Muzeju i vjerujem da ćemo kroz pet godina imati nešto slično. Kustosica Marija Mesarić je s kustosicom Janjom Kovač napravila jedan ogroman posao, a to je da su tibete, rupce koji su sastavni dio narodnih nošnji, predstavile kao jednu vrijednu kulturnu baštinu. Uživaje u izložbi, vjerujem da ćete pronaći neka sjećanja vezana uz tibete - istaknuo je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice na otvorenju.

DSC_3409.JPG

Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec istaknula je kako tibeti nemaju nikakve veze s Tibetom, već se radi o dijelu međimurske i podravske narodne nošnje.

- Tibeti su marame i danas se najčešće viđaju u folklornom obliku, kao dio nošnje Međimurja i Podravine. Tibeti, odnosno rupci, kao dio svečane odjeće seoskog stanovništva počeli su se pojavljivati sredinom 19. stoljeća kada u seosko odijevanje ulaze novi krojevi i kupovni materijali. Tibeti su oduvijek bili kupovani i bili su statusni simbol. Osobe koje su imale više tibeta bile su cjenjenije u društvu. Tibeti su se razlikovali po bojama, a ono što je zanimljivo je da se radi o maramama ogromnih dimenzija. Neki tibeti imaju i do 2,20 metara širinu sa svojim resama, što je zapravo impozantno. Danas su tibeti dio svakog folklornog društva, različitih su boja, a cvijeće koje se na njima pojavljuje kao motiv su odraz baroknih tendencija kojima su tibeti i došli u naše krajeve - istaknula je Kovač.

DSC_3450.JPG

Marija Mesarić, viša kustosica etnografskih zbirki Muzeja grada Koprivnice dodala je kako neki stručnjaci kažu da je tibet naziv za vunu koja se dobivala od tibetanske ovce od koje su se radili takvi rupci.

- Naši Podravci su uglavnom išli u Mađarsku po te predmete. U nekim selima u Podravini i naseljima župe Koprivnički Ivanec se na tibete nosio i prsluk. Oni koji su dobro poznavali jezik komunikacije unutar zajednice znali su da je on bio pokazatelj statusa. Udane žene su tako na tibete nosile prsluke, dok mladenke, djevojke i djevojčice su nosile tibete bez prsluka. Tibeti iz sela s ludbreškog područja puno su sličniji onima u Međimurju i nisu oblika jednakokračnog trokuta kao u našem dijelu Podravine. Najčešće su bili bež, ružičaste i tamno crvene boje, dok u našem dijelu Podravine su uglavnom bili crni, različitih nijansi crvene i ljubičaste boje - rekla je Mesarić.

DSC_3401.JPG

Autoricama izložbe na trudu u organizaciji ove zanimljive izložbe zahvalila se ravnateljica Muzeja Međimurje Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

- Da bi se pripremila ovakva jedna izložba potrebni su mjeseci, ponekad i godine pripreme i rada u koji su uključena  stručna i terenska istraživanja, rad konzervatora, osmišljavanje postava i pisanje stručnih radova. Ova izložba je doista jedna velika stvar i rezultat ogromnog truda autorica koje su, uz svoje redovne poslove pronašle vremena za pripremu ovakve jedne izložbe - istaknula je.

Izložbu je otvorio Josip Grivec, zamjenik župana s ovlastima župana, a raznobojne tibete posjetitelji su mogli vidjeti na članicama KUD-a Seljačka sloga iz Gornje Dubrave, koji su glazbenim programom upotpunili otvorenje.

DSC_3363.JPG