FOTO Otvorena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i obilježen 35. rođendan Vanime Foto: HFS

FOTO Otvorena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i obilježen 35. rođendan Vanime

VV | 1.10.2021. u 09:16h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 jučer je održano svečano otvorenje 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Dobrodošlicu u Varaždinu, fizički i virtualno, mladim filmašima poželio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

- Čast mi je što vas mogu pozdraviti u Varaždinu i poželjeti vam dobrodošlicu. 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je zaista jedan impozantan broj te je uz filmski festival u Puli, koji ima 68 godina, jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih manifestacija tog tipa u našoj zemlji. Želim vam da ova četiri dana uživate u odličnim radovima naših osnovnoškolaca, od igranih, dokumentarnih, do animiranih filmova - rekao je Bosilj.
Tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec rekao je kako je danas popularno govoriti o medijskoj pismenosti i medijskoj kulturi, što autori i mentori rade već šezdesetak godina.

- Sustavi su to napokon prepoznali i nadamo se da će dio naših mentora sudjelovati u raznim izradama i provedbi strategija koje su pred nama. Zahvaljujem svima na dolasku, popratite nas online i uživo, pogotovo varaždinske škole. Svim autoricama i autorima želim puno sreće na ovogodišnjoj reviji, no čak i ako ne dobijete nagradu, nemojte posustati jer nas sljedeće godine očekuje 60. jubilarna Revija u Malom Lošinju, kada se nadam da ćemo se svi vidjeti uživo. Još jednom čestitke svima - rekao je Selec.

Na otvaranju Revije obilježena je i 35. godišnjica djelovanja Filmsko-kreativnog studija Vanima te se okupljenima obratila Dubravka Kalinić Lebinec.

- Pozdrav svima ovdje uživo i svima koji nas prate online. Ne znam što bih drugo rekla, osim krenula od riječi anima što znači duša. Pozdravljam sve filmaše, bilo oni animatori, filmaši igranog filma, dokumentaristi ili bilo kojeg drugog filmskog roda. Ono zbog čega postoje klubovi u kojima zdušno rade voditelji i voditeljice s djecom filmašima je zapravo stvaralaštvo, ljepota i nešto što njihovom životu daje dušu. Kažu da smo mi ovdje imali naše Vanimatore glazbenjake, odnosno one koji se bave filmom, jer glazba je dio filma, dio filma su priča, scenarij, animacija, pokret, duša. Život je lijep s brojkama, formulama, kemijom, ali nema safta bez umjetnosti. Zato, svim malim umjetnicima i njihovim voditeljima, hvala što ste tu i što ste došli na Reviju i hvala što se bavite filmom - rekla je Kalinić Lebinec.

Nakon svečanog otvorenja slijedila je projekcija nagrađenih filmova na 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održanoj u Malom Lošinju, a uzvanici su imali prilike pogledati izložbu povodom 35. godina Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Galerija slika