FOTO Otvoren LiDraNo: učenici pokazali koliko su vješti u pisanju, pjevanju i glumi Foto: Krešimir Đurić

FOTO Otvoren LiDraNo: učenici pokazali koliko su vješti u pisanju, pjevanju i glumi

IHR/Varaždinske vijesti | 19.2.2019. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U gledalištu HNK Varaždin danas je svečano otvoren LiDraNo 2019 - županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.

Domaćin županijske smotre LiDraNo za osnovne škole ove godine je Osnovna škola Šemovec, a za srednje škole Prva gimnazija Varaždin.

Otvorenju je uz veliki broj profesora, učitelja, mentora i učenika prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, a prisutnima se na početku smotre obratila ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak koja je izrazila zadovoljstvo što je upravo škola iz Šemovca domaćin ove vrijedne i tradicionalne smotre te je učenicima poželjela puno sreće i lijepog druženja.

- LiDraNo je natjecanje koje ima drugačiju formu od ostalih i zato je iznimno zanimljivo. Sva djeca zaslužuju pozornost i svima im se trebati odati priznanje i poželjeti sreću na državnim natjecanjima te ćemo vidjeti što će oni ponuditi ove godine, a siguran sam da će ponuditi ono najbolje. Uvijek ponavljam da je temeljni cilj LiDraNa njegovanje hrvatskog jezika i promicanje literarnoga, dramsko-scenskoga i novinarskoga izraza, dok radovi predstavljaju rezultat neprekinutog rada voditelja s učenikom ili skupinom tijekom cijele školske godine - rekao je Paljak.

Ove godine će na Lidranu biti izvedeno 18 pojedinačnih scenskih nastupa i 18 skupina s ukupno 138 učenika. U kategoriji osnovnih škola na županijskoj smotri LiDraNo sudjeluju učenici 36 literarnih radova, 30 novinarskih radova, 10 tiskanih i jednim digitalnim školskim listom te osam radova u kategoriji radijski izraz.

Ukupno sudjeluje 249 osnovnoškolaca, dok na županijskoj smotri LiDraNo sudjeluje 84 srednjoškolaca koji se predstavljaju s 15 literarnih radova, šest novinarskih radova, jednim školskim listom, dvije radijske emisije i jednom radio igrom.