FOTO Otvoren KVART festival u Varaždinu, drugi dan već krenuo – Grše headliner

Varaždinske vijesti | 7.6.2024. u 12:53h | Objavljeno u Društvo

Sunčano vrijeme i dobra atmosfera obilježili su prvi dan KVART festivala u četvrtak, 6. lipnja u sklopu tvornice Varteks.

Program je započeo WMN Amplified aktivnostima i prezentacijom partnerskih organizacija iz Austrije, Slovenije, Rijeke i Varaždina, a koje su posjetiteljima pokazale na koji se način mladi (kreativci) mogu uključiti u međunarodne projekte, te predstavile glazbenice iz regije (Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Hrvatska).

Cilj svih ovih aktivnosti bio je umrežiti kreativce u glazbenoj industriji, pokazati na koji način se mogu umrežiti i povećati svoju vidljivost, te prikazati prakse koje podržavaju rodnu osjetljivost u kulturi.

KVART festival otvorio je direktor festivala Nino Preložnjak koji je istaknuo da veseli činjenica da je KVART u svojem šestom izdanju pokazao napredak, preselio na veću lokaciju, ponudio najbogatiji glazbeni i popratni program do sada, te zahvalio svim prijateljima festivala, te djelatnicima i Upravi Varteksa na otvaranju prostora Varteksa posjetiteljima KVART-a.

Svim prisutnim posjetiteljima se ispred Grada Varaždina obratio i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskoj vijeća Grada Varaždina, koji je istaknuo da Grad Varaždin podržava KVART festival od samih početaka te dodao kako je KVART p

Na KVART festivalu inače boravi stotinjak mladih iz cijele Hrvatske (Slavonski Brod, Pakrac, Knin, Split, Vukovar, Čakovec, Konjščina, Krapina, Varaždin) koji su sudjelovali i na panel raspravi na temu Europski parlament i mladi.

Gosti panel rasprave bili su Nina Skočak i Ladislav Ilčić, kandidati za Europski parlament, koji su sasvim otvoreno razgovarali o politikama za mlade na razini Europske unije, svojem procesu kandidature te izazovima u kampanji.

Mlada publika imala je puno pitanja za kandidate koja su uglavnom bila vezana uz ljudska prava, ali i programima kandidata, te na koji su način usmjereni na mlade u svojim programima.

Nakon konferencijskog dijela programa na KVART stageu zasvirali su energični Međimurci iz Scifidelity Orchestra, a publiku je na aferu zagrijavala zagrebačka glazbenica niniva.

DRUGI DAN KVART FESTIVALA DOLAZI HEADLINER GRŠE

Program drugog dana festivala već je počeo Erasmus+ radionicama za srednjoškolce o europskim izborima, korištenjem društvenih mreža za potrebe kampanje te parlaonica na temu biračkih prava.

Sve polaznice podravili su i predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Na rasporedu je i razgovor s Krešimirom Šustićem, poznatijim kao PR-ovcem Baby Lasagne koji je ispričao o svojem iskustvu rada s Baby Lasagnom, pripremom za Euroviziju i cijelom procesu izgradnje medijske priče oko hrvatskog glazbenika na Euroviziji.

Do 15 sati traju i WMN Amplified radionice na temu „Od ideje do projekta – prilike za mlade u kulturi“ koju vodi voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina Dorotea Solomun, a slijedi i radionica za glazbenike o vođenju glazbenog tima koju vodi mlada beogradska poduzetnica Sonja Denda.

Glazbeni program počinje u 17 sati svirkom mladih glazbenika umjetničkih imena nac. i Vano, a zatim slijedi set WMN Amlified nastupa regionalnih glazbenica i kantautorica tam (Srbija), Dina Jashari (Sjeverna Makedonija), LAV (Slovenija) i Fani Solomun (Varaždin).

Headlineri petka su Grše i Buntai. Triljski glazbenih, predvodnik nove hip-hop/trap genereacije glazbenika prvi će put svirati na KVART festivalu, a na stage izlazi u 23 sata. Prije njega svirat će zagrebački trap trio Buntai od 22 sata.

KVART festival traje do subote, 8. lipnja. Više o programu KVART festivala dostupno je na www.pecetri.com/kvart, a ulaznice za petak i subotu su dostupne online na www.core-event.co ili fizičke u Tisak Media trgovinama.

 

Galerija slika