FOTO Osam orača, među kojima je najmlađi 12-godišnji Darijan, natjecali se na 15. natjecanju orača

J.Š./ Varaždinske vijesti | 23.7.2021. u 14:08h | Objavljeno u Društvo

Osam orača, među kojima je najmlađi 12-godišnji Darijan Mužic natajecali su se danas na tradicionalnom 15. natjecanju orača Varaždinske županije.

U kategoriji plugovi premetnjaci najbolji su bili Dario Pocedulić, Nikola Košić i  Luka Tomiša dok u kategoriji plugovi ravnjaci Krunoslav Mužic, Davor Pahić i najmlađi Darijan Mužic.

Naime, Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizirala je ovo natjecanje na parceli u Vidovcu, a predsjednik Udruge Jurica Cafuk pohvalio je činjenicu kako je ove godine na natjecanju prisutan znatan broj mladih orača.

- Zadovoljni smo jer nismo očekivali takvi broj sudionika – rekao je Cafuk, dodajući da su ako se pogledaju rezultati na brojnim natjecanjima uvijek negdje oko vrha.

Najmlađi natjecatelj 12-godišnji Darijan Mužic istaknuo je kako je prije dvije godine probao orati te je sve bolji u tome. Otkrio nam je i svoj recept.

- Za dobro preoranu zemlju treba znati namjestiti plug i bit će dobro – rekao je.

Otvorenju natjecanja nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek. Naglasio je da je glavni cilj natjecanja edukacija, a potom i opuštanje, zabava, druženje te razmjena iskustva.

- Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor, plug i orati zemlju, ali u današnjem vremenu tehnologije i proizvodnje stalno se ide ka napretku te i one regule koje postoje stalno unapređuju – naveo je Vincek, dodajući da natjecanje predstavlja popularizaciju poljoprivrede, ali i odmor za poljoprivrednike u srcu sezone poljoprivredne proizvodnje. Osvrnuo se i na to da Varaždinska županija kroz svoje poticaje potpomaže svaki OPG pa poljoprivrednici mogu uvijek računati na pomoć Županije.

Mara Bogović iz Uprave za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede navela je da se orači natječu u dvije kategorije – kategorija plugova ravnjaka i kategorija plugova premetnjaka. Riječ je o različitim plugovima i različitim tehnikama.

- Prema tehnici oranja je definirano koji se segmenti ocjenjuju i što je bitno prilikom oranja. Primjerice kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde i svi ostali parametri koji se prilikom natjecanja ocjenjuju. Tehnika oranja je važna agrotehnika u obradi tla za kvalitetnu pripremu tla i za sjetvu. Ove godine imamo osam hrabrih mladića i tri su u kategoriji premetnjaka i pet u kategoriji ravnjaka. Ovo je također jedan od načina povezivanja naših poljoprivrednih proizvođača, razmjene iskustva i informacija. Uvijek mogu nešto novo čuti i naučiti – istaknula je Bogović dodavši kako su ponosni na ove mlade koji zapravo predstavljaju svijetlu budućnost poljoprivredne proizvodnje.

Otvorenju natjecanja prisustvovala je i Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede. Među ostalim ona je navela da je Ministarstvo dugi niz godina aktivno u promociji poljoprivrede i ruralnog razvoja.

-Ovakva formalna i neformalna druženja jedan su od modela povezivanja naših poljoprivrednika i ljudi koji tu hranu konzumiraju – naglasila je Đugum te dodala kako će, s obzirom na klimatske nepogode, Ministarstvo i u narednom razdoblju nastaviti poticati i potpomagati hrvatske poljoprivrednike.

- Vidljivi su i brojevi, iskorištenje sredstava iz programa Ruralnog razvoja na razini od 90 posto. Aktualna je mjera 17 koja se odnosi na nadoknadu šteta koje se događaju zbog klime – dodala je i osvrnula se na poljoprivrednu sliku Varaždinske županije koja je, kako kaže, jako dobra.

Označeno u
Galerija slika