FOTO Održana Likovna kolonija, Marija Vuković povukla uzicu topa građanske garde Foto: Krešimir Đurić

FOTO Održana Likovna kolonija, Marija Vuković povukla uzicu topa građanske garde

vv | 2.9.2023. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Danas, 2. rujna 2023. godine, održana je prva Likovna kolonija "Varaždinski Purgar" u organizaciji udruge Varaždinska građanska garda. Idejna začetnica ovog projekta bila je članica udruge Marija Vuković, koju je odmah poduprla Vesna Loparić i njih dvije zajedno zaslužne su za veći dio realizacije. Projekt su podržali i Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin, a zamišljen je kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada.

Za sudjelovanje na prvoj koloniji tražilo se mjesto više pa je tako Varaždin posjetilo, i u koloniji sudjelovalo, preko 50 sudionika. Osim domaćih umjetnika u koloniji su sudjelovali i gosti iz Zagreba, Čakovca, Đurđevca, Križevaca, Vrbovca, Lepoglave i dr. Osim slobodne teme, umjetnici su kao teme svojih radova odabrali Dame u povijesnim haljinama, varaždinske Purgare i vizure grada Varaždina. Vizualni identitet prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ osmislio je član udruge Krunoslav Čolo.Sve prisutne pozdravili su varaždinski gradonačelnik, Neven Bosilj, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini.

Nastali radovi će biti izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović, a potom će biti održana  donatorska večer na kojoj će se isti moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim službama postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to humanitarnih aktivnosti s kojima se udruga intenzivno bavi u svom radu.

U skladu s time, glasni pucanj izvela je idejna začetnica kolonije i članica udruge Varaždinska građanska garda – Marija Vuković. Iako Marija dugi niz godina radi u bankarskom sektoru, 2019. je imala svoju prvu izložbu u palači Herzer, nakon čega je sudjelovala u više skupnih izložbi i mnogobrojnim likovnim kolonijama. Vizualni identitet prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ osmislio je član udruge Krunoslav Čolo, a projekt su podržali Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin.