FOTO Održana komemoracija za žrtve grobišta Pancerica Foto: Franjo Talan

FOTO Održana komemoracija za žrtve grobišta Pancerica

VV | 12.6.2023. u 20:38h | Objavljeno u Društvo

Za održavanje komemoracija za žrtve grobišta Pancerica, bilo u razdoblju 1995. - 1999. godine kada su se iste održavale ujutro, ili pak u razdoblju 2000. – 2013. kada su bile popodne, ili od 2014. godine kada se ponovno održavaju ujutro, uglavnom je bilo lijepo i sunčano vrijeme, a bilo je i razdoblja kada se temperatura znala popeti i preko 30 i više stupnjeva.

Ove godine vremenska prognoza za područje Varaždinske županije i općine Cestica, za nedjelju, 11. lipnja, predviđala je kišu, a to se i ostvarilo.

Obzirom na vremensku prognozu u dogovoru s vlč. Zorislavom Šafranom, križovljanskim župnikom odlučeno je da će misa biti u samoj kapeli, prethodnih godina misa je bila na predjelu ispred kapele.

Pred samu komemoraciju u 10 sati kiša je nemilice padala pa se odlučilo da se na otvorenom prvi dio komemoracije održi vani kod spomen križa, a nakon molitve nastavit će se pod krovom u samoj kapeli. I tako je i bilo.

Kao i prethodnih godina komemoracija je započela izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, a koju je pod vodstvom orguljaša Marijana Županića, izveo mješoviti zbor župe Uzvišenja svetog Križa Križovljan.

Nakon izvedene himne redom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zapalili su ih Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanicu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i Sandra Županić izaslanicu župana Anđelka Stričaka.

U ime pokrovitelja komemoracije općine Cestica, vijenac su položili i svijeće zapalili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter izaslanici načelnika Mirka Korotaja.

Na čelu izaslanstva Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba bio je Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, a u ime Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec bili su Stjepan Jovan i Vladimir Milavec.

Ispred Udruge Hrvatski domobran Sv. Ivan Zelina svijeću je zapalio Juraj Fruk, a ispred Udruge Daksa iz Dubrovnika bio je predsjednik prof. dr. Denis Vokić.

Kod spomen križa vijenac je položilo i izaslanstvo Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica predvođeno predsjednikom Stjepanom Hrženjakom, a u ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin vijenac su položili i svijeće zapalili Barbara Turk, Franjo Črep i Boris Veselnik. Kod spomen križa svijeće su zapalili i predstavnice župe Kotoriba iz Međimurja Anica Pišpek i Dragica Markan.

Nakon polaganje vijenaca uslijedila je molitva za žrtve koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, a nakon toga uputili smo se u kapelu blaženog Alojzija Stepinca.

U ime organizatora komemoracije okupljene je pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva, a potom je Lorena Gavrić recitirala stihove pjesme „Palim svijeću“ autora Ivana Tolja, koji se zbog preuzetih obveza ispričao za nedolazak.

U kratkom osvrtu predsjednik Društva naglasio je da se komemoracija održava pod pokroviteljstvom općine Cestica, a ista se od 1995. godine održava u suradnji s Lovačkim društvom Sveti Hubert i Mjesnim odborom Otok Virje.

Naglasio je da su se prethodno održale komemoracije u Štrigovi, i 14. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije u kojem su nakon 14 postaje u Višnjici obiđene i lokacije grobišta „Borl“ i Pruh – Zavrč u Sloveniji te grobištu kod Drave u Lovrečanu.

Za žrtve grobišta Gaj Strmec Podravski komemoracija je bila 30. travnja, a u nedjelju 28. svibnja za žrtve grobišta Leš Kotoriba.

Pred Društvom su komemoracije za žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu kod Čakovca ( 08. srpnja 2023. u 19 sati), a u Gornjem Jesenju, povodom 80-te obljetnice mučeničke smrti župnika vlč. Matije Žigrovića, prve svećeničke partizanske žrtvu Varaždinske biskupije ubijene 1943. godine, misu će 9. srpnja predvoditi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.

O komemoracijama na ostalim područjima sjeverne Hrvatske (župa Macinec, Kneginec, Beretinec, Vratišinec, Dravska šuma Varaždin ….) informacije će se dobiti dok se usklade termini usklade sa suorganizatorima, a u planu je i posjet Istri te 25. listopada u spomen na žrtve Dakse i dubrovačkim mjestima stradanja kada se planira posjetiti i Široki Brijeg i groblje mira Bile u Hercegovini.

Svetu misu je nakon toga predvodio i održao prigodnu propovijed preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, predstojnik Ureda za pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a na kraju mise zahvalu predvoditelju i sudionicima misnog slavlja uputio je vlč. Zorislav Šafran, Križovljanski župnik.

Nakon mise, oko 12 sati, vrijeme se smirilo i kiša je prestala padati, a nakon zajedničke fotografije uputili smo se u društveni dom Otok Virje.

Na početku susreta predsjednik Društva je u znak zahvale poklonio po jednu knjigu Loreni Gavrić, Štefici Juršić, predsjednici MO Otok Virje i Stjepanu Hrženjaku, predsjedniku LD Sveti Hubert Cestica, a potom su, u ime pokrovitelja komemoracije općine Cestica, prigodne poklone gostima uručili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter, izaslanici načelnika Mirka Korotaja.

Za uspomenu na boravak u općini Cestica prigodni pokloni uručeni su: gospodinu Anti Belji, nasljedniku prof. dr- Zvonimira Šeparovića na čelu Hrvatskog žrtvoslovnog društva, prof. dr. Denisu Vokiću, predsjedniku udruge Daksa – Dubrovnik, gospođi Tanji Antunović Hadžić, načelnici Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanici potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te predvoditelju misnog slavlja preč. dr. sc. Mariju Kopjar.

Sama digitalna izložba fotografija i dokumenata bila je podijeljena u dvije grupe, u prvoj je na video platnu prikazano petstotinjak fotografija vezanih uz temu u razdoblju od 1997. do 2022. godine, a koje obuhvaćaju djelovanje Društva, izgradnju spomen kapele i održavanje komemoracija. Ista je na video platnu prikazana zahvaljujući razumijevanju Danijela Obadića, a nakon toga bilo je dvjestotinjak fotografija vezanih iz temu žrtve i stradanja realiziranih od prošle godine, među kojima je i desetak fotografija obnove spomen križa do 08. lipnja ove godine.