FOTO Obitelj, uključivost i budućnost glavne teme 8. Kliker festivala Foto: Kliker

FOTO Obitelj, uključivost i budućnost glavne teme 8. Kliker festivala

Varaždinske vijesti | 15.6.2023. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

Kliker festival nas je u prvih nekoliko dana održavanja odveo u poseban svijet mašte i umjetnosti, pokazao nam kako vidjeti svijet rukama i osjetiti srcem, naučio nas sve o obiteljskim odnosima, uključivosti, novim perspektivama te promišljanju o budućnosti.

Naime, nakon svečanog otvorenja 8. Kliker festivala uz španjolsku predstavu Pink unicorns i koncert Ljubičasto in concert by cura i dečko, uživali smo u litvanskoj predstavi za bebe Unseen world i njemačkoj predstavi Stories in blue za nešto veću djecu i mlade.

Varaždinske škole i vrtići ugostili su POP UP programe, odnosno predstavu Matta Matta 2.0, nastalu kroz suradnju umjetnika iz VRUM-a i nizozemske plesne kompanije The100Hands, predstavu Teatra Poco Loco - Ovo sam ja i hrvatsko – talijansku predstavu Tajni vrt.

Uz predstave klikali smo i na predstavljanju knjige Kako djeca opisuju svoje kazalište, autorice Maše Rimac Jurinović, a u sklopu projekta Exit the room, kroz umrežavanje novih umjetnika s afirmiranim umjetnicima, razvili nove oblike dijaloga i promišljanja.

Kliker festival pokreta i plesa u narednim danima većinu programa seli u Kliker dvorište, gdje će svojoj maloj i velikoj publici ponuditi brojne interaktivne programe. Naime, dvorište palače Sermage će u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, postati prava Kliker pozornica!

Ove subote u 10 sati ne propustite izraelsko-austrijsku Clay Play plesnu točku na otvorenom, koju izvode dvoje plesača na, s i ispod velikog tijela od gline, prezentaciju međugeneracijskog projekta Srebrno zlato s plesačima uzrasta od 8 do 80 godina, dok će u subotu navečer Kliker dvorište ugostiti umjetničku organizaciju Škvadra i njihov Bazen u dvorištu u 20 sati te koncert i promociju videa Still don‘t know, mađarskog umjetnika i glazbenika Bandija u 21 sat.

Nedjelja donosi radionice suvremenog plesa i klasičnog baleta, Kliker choir prezentaciju uz varaždinsku glazbenicu Tenu Rak, ali i MiniArtUrice koncert klasične glazbe uz kolače i babyccino za bebe, toddlere, djecu i njihove roditelje.

Gradska knjižnica Varaždin će u petak ugostiti Klik klub simpozij „Plesna umjetnost u odgojno-obrazovnom procesu“, namijenjen odgajateljima/icama, učiteljima/icama, nastavnicima/icama i voditeljima/icama aktivnosti za djecu i mlade, a HNK Varaždin u subotu i nedjelju tradicionalni Plesokaz - program kraćih koreografskih cjelina plesača iz Varaždina, Požege, Čakovca, Zadra i Zagreba, a u režiji Davorke Čorko-Rodeš, voditeljice Plesnog studija Vindi.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin, Turističkom zajednicom Grada Varaždina kroz program Klikerovog dvorišta u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, Koncertnim uredom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu i Plesnim studijem Vindi te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstva Republike Litve i Veleposlanstva Republike Slovenije.

Svi navedeni sadržaji su besplatni, a svoje sudjelovanje na nekoj od radionica možete najaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com .

Označeno u