FOTO Obilježen Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin Foto: PU varaždinska

FOTO Obilježen Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin

Varaždinske vijesti | 14.9.2021. u 16:47h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 11. rujna, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - Podružnica Varaždinske županije te policijskih uprava varaždinske i međimurske, svečano je obilježen Dan zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin.

Radi se o postrojbi koja je 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Obilježavanje Dana Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin počelo je svetom misom u Varaždinskoj katedrali.

Uslijedilo je odavanje počasti poginulim i nestalim pripadnicima Postrojbe kod spomen-panoa Policijske uprave varaždinske. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svoju počast su odali članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca, potom izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora, načelnici policijskih uprava varaždinske i međimurske, predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te drugih braniteljskih udruga.

Uslijedila je svečana akademija u restoranu River Pub u Varaždinu. Svečanoj su akademiji prisustvovali članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika te brojni članovi Postrojbe.

Svojim dolaskom svečanost su uvelićali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića – brigadir Darko Duhović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića – župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – Vladimir Bergman, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, general bojnik Ivan Kapular, ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić, kapelan Policijske kapelanije Policijske uprave varaždinske vlč. Ivica Horvat, gosti suborci iz Vukovara Danijel Rehak i Dragutin Guzovski te brojni drugi gosti.

Nazočne je goste u ime domaćina pozdravio Ivan Piskač, jedan od rukovoditelja Zasebne postrojbe.

- Ukupno je naša postrojba branila Vukovar i Borovo naselje 70 dana, od čega 50 dana u potpunom okruženju. Tijekom obrane Vukovara smrtno je stradao 21 pripadnik ove postrojbe, od čega su sedmorica mučki ubijena na Ovčari, kao ranjenici, dok su dvojica policajaca ubijena, nakon predaje na Trpinjskoj cesti. Još petorica policajaca se vode kao nestali i njihova sudbina do sada nije razjašnjena, a što stvara brigu i neizvjesnost nama i njihovim obiteljima. Velika želja nam je da se njihova sudbina rasvijetli!

- U obrani Vukovara 67 pripadnika ove postrojbe je ranjeno, a 119 nas je preživjelo torturu srpskih koncentracijskih logora u trajanju do 269 dana. Spominjem ove podatke, da se vidi koju žrtvu su u obrani Vukovara, podnijeli pripadnici ove postrojbe, ali naravno i naše obitelji. U ovoj prigodi želim posebno pozdraviti obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika ove postrojbe, a čija smrt je posljedica bolesti koje su nastale stradanjem u ratu i torturama u srpskim koncentracijskim logorima. Posebno se želim zahvaliti našim suprugama i životnim partnericama, koju su te 1991. godine pokušavale pomoći i vršile pritisak na vodstvo MUP-a i Države da se pomogne u obrani Vukovara! - zaključio je Piskač.

U ime suorganizatora svečanosti nazočnima se obratio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić te istaknuo "nemjerljiv doprinos ove Postrojbe u ostvarenju tisućljetnog sna o slobodnoj nam Domovini Hrvatskoj".

- Policijska uprava Varaždin je osim na Vukovarskom ratištu, bila prisutna od samog početka Domovinskog rata na svim kriznim područjima i ratištima diljem Lijepe naše. Naši su se policajci hrabro borili na ratištima od Pakraca, Hrvatske Kostajnice, Gospića, Ogulina, Velebita, Dubrovnika, pa sve do završnih ratnih operacija u Bljesku i Oluji. Posebno ističem doprinos djelatnika policije u Varaždinskim danima rata, u rujnu 1991. godine, kojom pobjedom nad srbočetničkom vojskom je oružana moć Republike Hrvatske povećana sedam puta.

- U Domovinskom ratu poginula su ukupno 33 djelatnika Policijske uprave Varaždin, dok se četvorica djelatnika vode nestalima. Njihov ratni put opisan je u knjigama i njime se ponosimo i ponosit ćemo se uvijek, njihovi životi utkani su u našu slobodu koju imamo danas. No ono što je na papiru, nisu živa sjećanja, nisu osobna poznavanja tih ljudi i njihovih sudbina, nisu bivši prijatelji i kolege. Kako ne bi ostala mrtva slova na papiru, nama ostaje trajna obveza da svim budućim generacijama prenosimo svoja sjećanja i istinu na te dane.

- S velikim zadovoljstvom ističem kako je konačno realiziran projekt izgradnje Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu koji ćemo svečano otvoriti u petak, 17. rujna - rekao je načelnik Benčić.

Pripadnike postrojbe pozdravili su i brojni nazočni gosti koji su zahvalili članovima postrojbe na žrtvi koju su podnijeli i doprinosu u stvaranju slobodne države.

Povodom 30-godišnjice osnivanja Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin, dodijeljene su prigodne plakete za podršku i rad pripadnika Postrojbe i Podružnice i to: Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, Varaždinskoj županiji, Međimurskoj županiji, Gradu Varaždinu, Gradu Novom Marofu, Gradu Ludbregu, Policijskoj upravi varaždinskoj, Policijskoj upravi međimurskoj, general bojniku Ivanu Kapularu, Stjepanu Adaniću, Draženu Krtanjeku, Danijelu Rehaku, Dragutinu Guzovskom, VTV Televiziji i predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Varaždinske županije Darku Posavcu.

Svečanost je svojim nastupom, izvođenjem himne i nekoliko pjesama, uveličao Tamburaški sastav „Biseri“. Za istaknuti je da su članovi ovog tamburaškog sastava hrvatski branitelji i to većinom policajci – branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora. Iako svi početnici u muzičkim vodama, članovi „Bisera“ pod vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje i gostuju diljem Hrvatske. U izvedbi pjesme "Rane devedesete", pridružio im se i njezin autor i poznati pjevač Ivica Pepelko.

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_1.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_2.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_3.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_4.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_5.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_6.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_7.JPG

Dan_zasebne_postrojbe_PU_Varazdin_11092021_8.JPG