FOTO "Naš planet, naše zdravlje" - varaždinska bolnica obilježila Svjetski dan zdravlja Foto: OB Varaždin

FOTO "Naš planet, naše zdravlje" - varaždinska bolnica obilježila Svjetski dan zdravlja

Varaždinske vijesti | 7.4.2022. u 14:58h | Objavljeno u Društvo

Opća bolnica Varaždin uključila se u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja pod sloganom "Naš planet, naše zdravlje".

Varaždinska bolnica ovaj je dan obilježila akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi te upoznavanja s pravilnom prehranom na sve tri lokacije, u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je podizanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i zdravlja svih ljudi, a kako je pojasnio ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak, promocija zdravlja je važnija no ikada.

– Zajedno s Varaždinskom županijom, Sveučilištem Sjever i medicinskim školama u Varaždinskoj županiji uključili smo se u današnju akciju kako bismo promovirali važnost zdravlja i očuvanja planete Zemlje, posebno u ovo vrijeme pandemije, rata u Europi i zagađenja – rekao je Poljak.

U današnje vrijeme jedan od glavnih aktivatora bolesti je stres, a s obzirom na izazovna vremena u kojima živimo, ravnatelj Poljak naglasio je važnost očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja i socijalnog blagostanja.

– Bez psihičkog nema ni fizičkog zdravlja i obrnuto, a također i socijalnog blagostanja zbog čega stavljamo naglasak na sve tri dimenzije koje je u današnje vrijeme izuzetno važno osvijestiti – zaključio je Poljak.

Osim akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te upoznavanja s pravilnom prehranom, održano je i vježbanje na otvorenom u Novom Marofu. Kako je istaknula pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, time žele osvijestiti kako svoje djelatnike, tako i građane o važnosti tjelovježbe za očuvanje zdravlja.

– Stavili smo fokus i na samu prehranu jer znamo da je pravilna prehrana važna za prevenciju dijabetesa i raznih drugih bolesti te na taj način želimo potaknuti svijest o zdravom načinu života – rekla je Sekovanić, dodavši kako je itekako bitno da se na našim tanjurima nađe razno voće što žele i osvijestiti.

Protekle dvije godine nisu bile nimalo lagane za medicinske djelatnike na što se osvrnula i Sekovanić naglasivši da iako je ovo stresan period, s kolegijalnim i dobrim međuljudskim odnosima, ali i podrškom psihologa i svih potrebnih službi nastoje biti zdravi i vedrog duha.

– Uz samo psihičko zdravlje važno je i tjelesno zdravlje, posebno zdrava prehrana i tjelesna aktivnost – zaključila je Sekovanić.