FOTO Nagrada za najveću tikvu od 248 kilograma osvojio je Silvio Hajduk iz okolice Toplica! Foto: Krešimir Đurić/Gradska tržnica Varaždin

FOTO Nagrada za najveću tikvu od 248 kilograma osvojio je Silvio Hajduk iz okolice Toplica!

VV | 29.10.2022. u 12:28h | Objavljeno u Društvo

Najveća tikva ima promjer veći od tri metra i teška je čak 248 kilograma, a uzgojio ju je Silvio Hajduk iz Škarnika kod Varaždinskih Toplica! On je danas, u sklopu Festivala tikvi na varaždinskom placu za svoju kraljicu među tikvama osvojio 1000 kuna vrijednu nagradu.

Upravo je izbor najveće tikve bila najveća atrakcija ovogodišnjeg, jubilarnog 10. Festivala tikvi. Da je nagrada zaslužena govori u prilog činjenica da je ovakvu tikvu izuzetno zahtjevno uzgojiti, posebno u našem kraju.

Dobitnik nagrade Silvio Hajduk već godinama uzgaja tikve, a ove godine po prvi put se odlučio uzgojiti veliku tikvu i koliko je poznato, jedini je uspio uzgojiti ovako veliki primjerak u Varaždinskoj županiji. Sjeme sorte Atlantic Giant nabavio je u Slavoniji, u nadi da će tikva narasti teška bar 100 kilograma. Rezultat je na kraju nadmašio očekivanja, no gigantsku kraljicu jeseni bilo je izuzetno zahtjevno uzgojiti:.

- U prvom redu važno je kvalitetno sjeme, a potom i tlo koje mora biti dobro prihranjeno, te puno vode - otkrio je vlasnik tikve giganta.

plac_tikve18.jpg

Njegova tikva rasla je od svibnja, a plod se počeo formirati 18. srpnja. Rastao je 77 dana, tijekom kojih je potrošeno čak 1500 l vode. Iz sjemena sorte Atlantic Giant mogu se uzgojiti primjerci teški i do 600 kilograma, pa će se Hajduk iduće godine okušati i u tom izazovu.

Osim atraktivne tikve, na Festivalu tikvi posjetitelji su mogli razgledati foto kutak u čijem su kreiranju sudjelovali zakupnici i zaposlenici Gradske tržnice, a da bi bio posebno atraktivan pobrinuli su se učenici i učitelji II.OŠ, V. OŠ, VII. OŠ i Centra Tomislav Špoljar. S obzirom da su svi radovi jedinstveni i vrlo kreativni, Gradska tržnica nagradit će sve sudionike.

befunky_2022-9-6_11-37-38.jpg

Festival ne bi bio potpun da nije bilo i gastronomskog dijela, pa su se tako na događaju mogli kušati domaći štrukli, savijače, gibanice, zlevanke, sve s tikvom kao glavnim sastojkom. Za slatke tikvine zalogaje pobrinule su se udruge žena Kelemen, Trnovečko srce i Hajdina. Zapjevalo se (pa i zaplesalo) uz neizostavni tamburaški sastav Špancir, dok je događaj vodio Kristijan Petrović.

Iz varaždinske Gradske tržnice zahvaljuju svim sudionicima događaja te najavljuju izbor najkumice 2022. koji počinje već 2. studenog i traje sve do kraja mjeseca. Glasački listić možete pronaći i u novom broju Varaždinskih vijesti, koji će u prodaji biti već u ponedjeljak ujutro, a listići se mogu pronaći i na placu. Sve što trebate učiniti je ispuniti listić i ubaciti ga u označeni sandučić na varaždinskom placu.

Označeno u