FOTO Nagrađeno 20 učenika iz OŠ Vinica, imaju najbolje rezultate na državnom iz prometa

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.3.2021. u 14:45h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Vinica, dodijeljene su danas nagrade najuspješnijim natjecateljima na državnom natjecanju Prometna Učilica u konkurenciji više od 600 škola. Čak 20 učenika ove škole osvojilo je najbolje pojedinačne rezultate, a Osnovna škola Vinica osvojila je ukupno prvo mjesto na ovom natjecanju te je za to nagrađena kao ustanova.

- U našoj školi danas je nagrađeno preko 20 učenika koji su postigli najbolje pojedinačne rezultate, osim pohvalnice, dobili i vrijedne pojedinačne nagrade. Ponosni smo na naše najmanje učenike. Imamo državnog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji u prvom, drugom, petom, šestom, sedmom i osmom razredu, ali u osmom razredu čak imamo prva tri mjesta i nagradu za najbolji razred. Kada se sve skupa zbroji imamo i nagradu za najbolju školu - rekao je dr.sc. Branimir Štimec, učitelj TZK i mentor učenicima te jedan od pet nagrađenih najboljih mentora u ovom području.

Kako kaže sugovornik, prije par godina borili su se da barem jedan učenik uđe u prvih pet što su evo uspjeli.

- Zaživjelo je ovo natjecanje u našoj školi, a tajna uspjeha je u radu, podršci lokalne samouprave, podršci ravnateljice naše škole, a ovo nam je već deseta godina da se ovime bavimo. Sve je povezano s našim projektom Želim voziti bicikl kojeg provodi BASK Vinica u suradnji sa školom i Općinom te koji objedinjuje dvije kategorije natjecanja Prometna učilica u suradnji s policijom i Sigurno u prometu koje danas počinje. Cilj je zapravo da nam djeca budu sigurna u prometu, da nose kacige, da se grade biciklističke staze. Naš najveći cilj je da se na Vinici uspije sagraditi Centar biciklističke izvrsnosti gdje bi imali adekvatnu obuku za svu djecu županije, a i šire – među ostalim je spomenu Štimec.

Na najviše vrijednosti samog natjecanja i koja točno učenici stječu znanja na ovakvim natjecanjima više je rekao Miron Huljak iz ravnateljstva policije.

- Djeca na ovakvim natjecanjima uče isto kao i u autoškolama, čak i više od toga. I ova djeca znaju sigurno više od 90% posto vozača koji voze danas po hrvatskim cestama. Iz razloga što im je sve svježe, ali problem je u sustavu školovanja i edukacije jer će djeca kad-tada zaboraviti dio gradiva, ali ako će i dalje svake godine sudjelovati na Prometnoj učilici održavat će to znanje, tu razinu i to će na kraju nama donijeti jednu generaciju mladih koji će biit pozitivno nastrojeni prema sigurnosti u prometu i koji će se vezati ne zbog kazne već će staviti pojas zbog svoje sigurnosti. Koji će nositi kacigu ne zato da ne plate kaznu već zato jer će im to štiti živote. Upravo je glavna svrha natjecanja da se to znanje primjenjuje u svakodnevnom životu. Svi smo mi u prometu i svi bi po tom pitanju trebali puno više raditi, a ovakve testove koje ova djeca prolaze i mi bi svi trebali ponavljati svakih deset godina – kaže Huljak.

Gabriela Krobot iz 7. razreda koja je ove godine osvojila prvo pojedinačno mjesto i prvo mjesto u kategoriji Superstar navodi da natjecanje zahtjeva puno truda, ali da se isplati.

- Natjecanje sadrži znanje o prometu, potrebno je znati prometna pravila iz znakove te ih primjenjivati u praksi. Ja sam od trećeg razreda krenula na ta natjecanja u prometu i puno sam toga naučila. Prometna učilica sadrži devet ispita na kojima se sakupljaju bodovi, rješavaju se poučni sadržaji i vježbe te se sve to boduje. Zanimljivo je – kaže, dok Simon Krobot, inače već treći puta državni prvak, savjetuje vršnjacima da uvijek nose kacige na biciklu i ne koriste mobitele jer bi moglo završiti kobno.

Ravnateljica OŠ Vinica Mirjana Jambriško je vrlo ponosna na svoje učenike te zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj uspjeh ostvari dok se načelnik općine Marijan Kostanjevac nadovezao na spomenuti Centar biciklističke izvrsnosti i rekao da podržava sve aktivnosti koje se oko toga poduzimaju.