FOTO Čehok nagradio prosvjetare: "Ne smijemo imati loše škole jer tada neće biti ni Varaždina" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Čehok nagradio prosvjetare: "Ne smijemo imati loše škole jer tada neće biti ni Varaždina"

IHR/Varaždinske vijesti | 7.10.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- U današnje vrijeme nije lako biti učitelj i to svi jako dobro znamo, pogotovo u ovim posebnim uvjetima koji su nas snašli. Veliko vam hvala što na ovakav način odajete nama svima priznanje i dajete nam do znanja da cijenite naš trud i sve ono dodatno radimo s našim učenicima, ali i u našem poslu što se tiče promicanja obrazovanja i odgoja djece. Hvala i našim ravnateljima koji su nam velika odskočna daska u svemu što radimo. Osobno mogu reći da nemam podršku od svoje ravnateljice neke stvari ne bih mogla odraditi kao što mogu sada. Sigurna sam da u Varaždinu ima jako puno kvalitetnih učitelja, učitelja koji odlično obavljaju svoj posao, a sada nisu s nama. Nadam se da će ih iduće godine biti puno više - rekla je učiteljica Tea Pavičić Zajec iz I. OŠ Varaždin, koja se u ime nagrađenih učitelja iz varaždinskih osnovnih škola i umirovljenika zahvalila Gradu Varaždinu koji je u povodu Svjetskog dana učitelja organizirao za sve njih prijem i nagradio ih simboličnim poklonom.

Na današnjoj svečanosti poklone im je uručio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a uz Teu Pavičić Zajec nagrađeni su nastavnici i ravnatelji varaždinskih osnovnih škola: Karmen Hans Jalšovec, Tamara Ređep, Željka HutinskiIvica Kolarić, Dubravka Kalinić Lebinec, Dijana Gašparac, Mario Stančić, Mihaela Vrbnjak Grđan, Aleksandra Oreški i Rosana Štrocinger te umirovljenici Nadica Siročić, Gina Rušec, Anka Duća, Jagoda Kanižaj, Marija Mežnarić, Rajka Bedenik, Vesna Čerepinko, Zdravko Lacković, Vesna Šurla, Ružica Kapitan. Nagrade su primile i odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Varaždin koje su otišle u mirovinu: Dubravka Makaj, Ankica Flegar, Biserka Ožeg, Đurđa Kušter, Biserka Hutinski, Rozalija Perši, Narcisa Nađ i Dragica Kuhta.

- Obično se kaže kako u zbornicama vlada nesloga te postoje međusobni animoziteti među prosvjetarima, ali današnji događaj je dokaz da to nije istina. Ako se igdje potvrđuje da je kontinuitet važan, onda je to upravo obrazovanje. Svi koji pokazuju više od drugih čine to jer imaju potporu i suradnju sa svojim kolegama - istaknuo je Čehok i dodao kako je Grad Varaždin, i prema službenim podacima Ministarstva i portala gradonačelnik.hr, grad koji najviše izdvaja za obrazovanje, posebno za obrazovanje darovitih.

- Nažalost, još se uvijek ne analizira izdvajanje za djecu s posebnim potrebama, a kada bismo još i to uzeli u obzir, s obzirom na to da smo među prvima započeli s asistentima i prehranom u školama, pokazalo bi se kako jednako skrbimo za sve. Osobito mi je drago da ovom prilikom imamo priliku pozdraviti umirovljenike. I sam sam prosvjetar, doduše sveučilišni, i ono s čim se susrećemo je to da sa svakom generacijom starimo, a istovremeno se pomlađujemo. Platon je jednom rekao da ako Atena bude imala loše nastavnike, Atene neće biti. I tako se dogodilo. Starogrčka Atena je propala jer je školstvo bilo u prevelikim raljama politike i mi to ne smijemo dopustiti, da nam varaždinske škole budu loše jer onda neće biti ni Varaždina. Velika zahvalnost svima vama, koji ste se odlučili posvetiti ovom poslu. Nije to posao koji je cijenjen, ali imate zadovoljstvo koje vam nitko ne može oduzeti, imate priliku biti odgajatelj i učitelj brojnim generacijama i kroz svoji posao utkali ste sebe u varaždinsku kulturu u širom smislu riječi. Još jednom, veliko vam hvala - rekao je Čehok.

Kako je bilo na današnjoj svečanosti u palači Herzer pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.