FOTO: Na Vilinskom igrišču družili se s vilama, jeli medenjake i zvonili na zvoniku Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Na Vilinskom igrišču družili se s vilama, jeli medenjake i zvonili na zvoniku

Varaždinske vijesti | 25.6.2019. u 08:19h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kod zvonika u Kamenoj Gorici u nedjelju 23. lipnja održana je tradicionalna, 6. po redu manifestacija "Vilinsko igrišče", a ovoga je puta bila posvećena Slavi Pupek, nedavno preminuloj zvonarici tog zvonika.

Brojni su mještani i gosti imali priliku uživati u doista bogatom programu. Dramska družina Ozana iz Visokog izvela je narodne pjesme i legende o svecima, a članovi Dramske družine „Videki” KUD-a Marof posjetitelje su upoznali s mitskim bićima usmenih predaja: vilama sojenicama, Palčekom i babom Jagom. O vilinskom bilju i cvjetnim mirisima govorila je vrsna poznavateljica bilja Nada Starčević Lopac, a pjesnikinja Katarina Zadrija iz Vrbovca kazivala je stihove na kajkavštini.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, uslijedile su radionice namijenjene djeci i roditeljima. Članice Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa” prezentirale su izradu cvijeća od krep papira te pletenje vilinskih vjenčića, novomarofska slikarica Marica Černi Zrinski prezentirala je ukrašavanje platna vezom te zdrave medenjake od orašastih plodova i različitih vrsta brašna, a odgojiteljica Kristina Vlahinja iz Dječjeg vrtića Novi Marof vodila je slikarsku radionicu. Vrijedi istaknuti kako je na manifestaciji bio izložen portret zvonarice Slave Pupek, a izradila ga je Vesna Gužvinec iz Mađareva.

Posjetitelji su imali priliku i sami na trenutak postati zvonari te su i na taj način pomogli u očuvanju tradicije zvonjenja uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja.

U neslužbeni je posjet stigla i predstavnica Ministarstva kulture Mirela Horvatin. S kojim ciljem, objasnila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, Lidija Zečević.

– Razgovarale smo o mogućnosti da se ova manifestacija zaštiti kao nematerijalna kulturna baština, odnosno da se priče o vilama i vilinskom igrišču zaštite, kao što je zaštićeno naše cvijeće od krep-papira. Mirela Horvatin dala nam je korisne smjernice koje će nas dovesti do tog cilja, a na nama je da skupimo sve te priče o vilama i mitskim bićima. Uglavnom, dobili smo potvrdu da smo na dobrom putu, budući da je vrlo važna činjenica da cijela zajednica sudjeluje u očuvanju ove tradicije – izjavila je ravnateljica Knjižnice, jednog od organizatora manifestacije.

„Vilinsko igrišče“ ni ove godine nije prošlo bez novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača, koji je zadovoljan što još jedna manifestacija na području grada dobiva svoj puni sadržaj i prepoznatljivost kod publike.

„Vilinsko igrišče” dio je ovogodišnjeg programa „Antunova v Marofu“ koje završava u subotu, 29. lipnja, kada Udruga Mladi za Marof od 10 sati organizira 14. biciklijadu „Šic na bic“, koja je postala jedna od najpopularnijih na ovim područjima. Posljednji program bit će „Petrovo u Oštricama“, od 16.30 sati, sa svetom misom i otvorenjem Tominove hiže te izložbom rukotvorina Udruge žena Oreh.