FOTO Na panelu nakon projekcije filma "Sedmo nebo"; "Svako životno doba nosi u sebi potencijalnu krizu"

Varaždinske vijesti | 2.12.2023. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

Projekcija domaće komedije "Sedmo nebo" napunila je sinoć Kino Gaj, što nije česti slučaj kad su u pitanju hrvatski filmovi. U središtu priče je neurotični Nino Radman (Krešimir Mikić) koji nezadovoljan svojim životom i brakom izlaz traži u ljubavnoj avanturi s plesačicom Tamarom (Iva Jerković Oreški). Razdiran osjećajem krivnje i odgovornosti pokušava sve priznati ženi Kseniji (Iva Mihalić), ali se radije povjerava prijatelju (Nikša Butijer) koji ga svojim "muškim" savjetima samo vodi u sve veći kaos.

Film je režirala Jasna Nanut, čiji je ovo prvi dugometražni igrani film, a dosad je prikazan na nekoliko festivala. Scenarij je napisan zajedno u suradnji s producentom filma Hrvojem Osvadićem, a snimljen je uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Nakon filma, na inicijativu ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lane Velimirović Vukalović održana je i panel rasprava na kojoj je sudjelovala cijela filmska ekipa, troje spomenutih glumaca, redateljica i producent, a pridružila im se i varaždinska psihologinja Tea Pahić. Potaknuti filmom na panelu se razgovaralo o krizi srednjih godina i odnosima u vezi jer, kako je istaknula voditeljica panela Lana Velimirović Vukalović, "to je nešto što se događa svima nama i drugima oko nas, ali se o tome javno malo govori". Na pitanje, zašto je krizu srednjih godina prikazala upravo kroz muški lik, redateljica kaže da joj je lakše i jasnije tu problematiku bilo sagledati kroz mušku stranu nego žensku. 

- Sve ono što se događa iza zatvorenih vrata, često je teško i nije crno-bijelo. Ulozi su veliki i kojim god putem krenuli, neminovno ćete nekome slomiti srce, sebi ili drugima. Ove će teme uvijek biti tabu jer se radi o intimi, a o tome je teško javno govoriti, no zato gledanje filma često donosi olakšanje - rekla je redateljica. 

Svi su se složili da glavni lik zapravo prikazuje nesretnog muškarca koji uzrok svoga nezadovoljstva traži u okolini, a ne u sebi samome pa i izlaz iz tog stanja traži u nekome drugome. 

- Mislimo da će nas netko drugi usrećiti, ali ako ne riješimo probleme u trenutačnom odnosu, na iste ćemo stvari naići i u sljedećoj vezi - kazala je psihologinja dodajući da je kriza srednjih godina zapravo psihološki konstrukt ali da nije dokazan kao takav.

- Svako životno doba nosi u sebi potencijalnu krizu, od puberteta i adolscencije preko zrelog i srednjeg doba do starosti. U svakom razdoblju života postoje krize i zadaci koje treba odraditi. Ako ih u ranijim razdobljima ne riješimo, isti nam se problemi vraćaju kasnije u životu - rekla je Tea Pahić, a potegnulo se i pitanje koje godine zapravo danas predstavljaju srednju dob te su neki utvrdili da su to 50-te godine života.

- Međutim, nikad nije kasno za značajnije životne promjene. To pokazuje i naša Akademija za poduzetnike. Ljudi se upravo u srednjim godinama, pa i kasnije odluče  pokrenuti nešto novo u svom životu - rekla je ravnateljica POU-a, dok je producent Osvadić iznio zanimljive podatke o tome koje europske zemlje prednjače po broju razvoda, a to su Portugal, Španjolska i Luksemburg.  

Video sadržaj