FOTO Na godišnjoj smotri Hrvatskog husarskog zdruga pažnju plijenili članovi Husarske garde Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 17.6.2023. u 19:57h | Objavljeno u Društvo

U sklopu najveće turističke i zabavne manifestacije Terezijane, u Bjelovaru se održala godišnja smotra Hrvatskog husarskog zdruga na kojoj su se članovi Husarske garde Varaždinske županije i Bjelovarskih graničara – husara 1756. postrojili u Bjelovarskom parku ispred paviljona, a smotru su svojim nastupom uveličali i članovi Pukovnije Orehovečki, članovi Kravat pukovnije te članovi udruge Vitezovi kraljevskog grada Jajca.

Prijavak je predsjedniku Hrvatskog husarskog zdruga Mirku Krambergeru podnio zapovjednik Hrvatskog husarskog zdruga pukovnik Josip Trogrlić, a svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića Mladen Marinković, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu branitelja Dinko Tandara, pročelnik za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Pavičić te izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka Tomislav Pajtlar, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak je u svom obraćanju svima zaželio ugodan boravak u Bjelovaru naznačivši pritom kako se ova smotra odlično uklapa u Terezijanu, manifestaciju koja svake godine privlači sve više posjetitelja.

U ime Varaždinske županije pozdravne riječi uputio je Tomislav Pajtlar koji je podsjetio kako se Hrvatski husarski zdrug osnovao u Varaždinu i to na inicijativu župana Anđelka Stričaka i predsjednika Husarske garde Mirka Krambergera.

-Osnivanjem Hrvatskog husarskog zdruga nastojimo baštiniti bogatu i slavnu hrvatsku povijest, a članovi ovog zdruga upravo to i rade. Njihova ljubav prema plemenitim životinjama - konjima, entuzijazam te domoljublje su najbolji primjer kako se poštuje i cijeni naša povijest. Drago nam je da smo se nakon Varaždina imali prilike okupiti u Bjelovaru i na taj način uveličati tradicionalnu turističku manifestaciju Terezijanu. Sve povijesne postrojbe koje djeluju u Republici Hrvatskoj služe nam na ponos jer predstavljaju našu tradiciju i povijest – rekao je Pajtlar.

Predsjednik Hrvatskog husarskog zdruga, ujedno i predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger je rekao kako je cilj osnivanja Zdruga bio ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim nastupima, a s njime se složio i zapovjednik Hrvatskog husarskog zdruga pukovnik Josip Trogrlić, ujedno i zapovjednik Bjelovarskih graničara – husara 1756. koji se zahvalio svim povijesnim postrojbama na dolasku naglasivši kako konjaničke husarske postrojbe gaje ljubav prema Domovini njegujući tradiciju ovih krajeva.