FOTO: Na glavnom trgu Varaždina proslavljen Dan nacionalnih manjina Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na glavnom trgu Varaždina proslavljen Dan nacionalnih manjina

Varaždinske vijesti | 18.5.2019. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U subotu je u Varaždinu, na glavnom gradskom trgu, Trgu kralja Tomislava ispred vijećnice, održan Dan nacionalnih manjina. Pjesmom, plesom, narodnim običajima, tiskovinama i gastronomijom, građanima Varaždina predstavile su se albanska, bošnjačka, slovenska, srpska i romska nacionalna manjina. Goste i pripadnike različitih manjina na početku programa pozdravili su zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i zamjenik župana Robert Vugrin, a štandove je obišao te pratio program i gradonačelnik Ivan Čehok.

Slovenci su predstavili folklorom i zborom iz Beltinca te zborovima Nagelj i Večernica. Srpska nacionalna manjina dovela je u Varaždin SKUD društvo Đurđevdan iz Drežnice te muški zbor SKD Prosvjeta iz Zagreba. Ženski pjevački zbor Bulbuli KUDB Preporod iz Zagreba predstavljao je bošnjačku nacionalnu manjinu. Plesači KUD Shqiponja iz Bjelovara predstavili su albansku nacionalnu manjinu dok je poznati sastav Črne strele zastupao romsku nacionalnu manjinu.

Uz poruke suživota i razumijevanja Dan nacionalnih manjina u Varaždinu je ocijenjen kao jedna od najprimjerenijih takvih manifestacija u Hrvatskoj. Varaždinska građanska garda tijekom programa je u čast gostiju izvršila smjenu straže ispred Gradske vijećnice pokazujući i na taj način da Varaždin cijeni i poštuje svoju bogatu tradiciju ali i kao grad cijeni i poštuje tuđe običaje i kulturu te u potpunosti uvažava svoje sugrađane, pripadnike nacionalnih manjina s kojima godinama njeguje odlične odnose i suradnju.