FOTO: Na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae isprobali senzore za kvalitetu vode Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO: Na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae isprobali senzore za kvalitetu vode

Varaždinske vijesti | 19.2.2019. u 09:23h | Objavljeno u Društvo

Od 12. do 14. veljače na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je sastanak Upravnog odbora COST projekta PortASAP - European network for the promotion of portable, affordable and simple analytical platforms i radionica pod nazivom „Environmental sensing: air and water pollution control“ u organizaciji doc.dr.sc. Ivane Grčić, doc.dr.sc. Hrvoja Meaškog, prof. Christiana Degrigny (Švicarska), prof. Krisjanis Smits (Latvija) i prof. Guillaumea Erny (Portugal). Cilj radionice bio je izrada i demonstracija jednostavnih open-source-hardware (OSH) uređaja za kontrolu onečišćenja u okolišu.

Prvi dio radionice održan je na Geotehničkom fakultetu gdje su studenti i asistenti Geotehničkog fakulteta s drugim sudionicima iz više od 20 europskih zemalja i Izraela sudjelovali na edukativnim i praktičnim radionicama izrade senzora primjenjivih u inženjerstvu okoliša koje su programirali u Arduino platformi. U sklopu radionica izrađeni su senzori za mjerenje kvalitete zraka, gdje se analizirala temperatura, vlaga, količina CO2 i čestica, i senzori za praćenje pH, temperature i mutnoće vode.

Kako bi se utvrdila točnost rada uređaja u realnim uvjetima u okolišu, drugi dio radionice je proveden na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae na lokaciji originalnog očuvanog rimskog foruma i jedinstvenog rimskog bazena s izvorom sumporne ljekovite termalne vode u Varaždinskim Toplicama. Senzori za kvalitetu vode isprobani na izvoru termalne vode potvrdili su očekivane rezultate uz vrlo malo mjernu pogrešku: izmjerena je temperatura vode od visokih 58°C, dok je izmjereni pH iznosio 6,75.

Terensku podršku za održavanje radionice na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama osigurali su djelatnici Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i v.d. ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović. Sudionike programa pozdravila je gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, a u ime Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice zamjenik ravnatelja Bolnice Damir Mihalić.