FOTO: Mnoštvo građana prisjetilo se žrtve hrvatskih branitelja Dražena Šešeta i Ivice Cecelje Foto: UDVDR Ivanec

FOTO: Mnoštvo građana prisjetilo se žrtve hrvatskih branitelja Dražena Šešeta i Ivice Cecelje

Varaždinske vijesti | 14.8.2019. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju 11. kolovoza u Margečanu i Gačicama održan je "4. Memorijal sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju – Gačice 2019", u organizaciji DVD–a Gačice i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, te suorganizaciju HVIDR-e Ivanec. Dražen Šešet poginuo je 8. kolovoza 1991., a Ivica Cecelja točno četiri godine kasnije, 8. kolovoza 1995. godine.

Program obilježavanja započeo je svečanim mimohodom od parkirališta do Draženovog i Ivičinog groba, a nastavljen polaganjem buketa i paljenjem svijeća, te molitvom koju je na groblju u Margečanu, pred 70-ak nazočnih, predvodio vlč. Alojzije Pakrac. Počast Draženu i Ivici odali su članovi njihovih obitelji, saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Lucija Rodeš, dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, dogradonačelnik Novog Marofa Ivan Tuk, predsjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca Ksenija Sedlar Đunđek, predstavnici DVD–a Gačice, UDVDR Ogranka Ivanec, Udruge veterana 2. GBR Grom, HVIDR-a Ivanec, Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, mještani Gačica i drugi. Svečanost je izvedbom duhovnih i domoljubnih pjesmama uveličao Zbor mladih "Margaretske krijesnice".

memorijal_šešet_cecelja_19_7.jpg

Manifestacija je nastavljena u školi u Gačicama gdje je okupljene u ime organizatora pozdravio Juraj Vincek, dok je predsjednik DVD-a Gačice Franjo Piskač rekao kako mu je drago da je njihova inicijativa prerasla u događaj kojemu svake godine nazoči sve više mještana Gačica i gostiju i izrazio uvjerenje u nastavak tradicije. Potpredsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije i predsjednik Ogranka Ivanec Ljudvek Cikač izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s DVD–om Gačice i mještanima na ovom projektu, a posebice uključivanjem Grada Novog Marofa u ovaj memorijal, istaknuvši divljenje velikoj žrtvi koju već godinama ponosno podnose obitelji poginulih hrvatskih branitelja, najavivši za iduću godinu održavanje dijela memorijala i u Završju, rodnom mjestu Ivice Cecelje.

Ivan Krupec, predsjednik udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Grom, pohvalio je organizaciju i održavanje memorijala, a potom je, zajedno s Zvonimirom Kantolićem, potpredsjednikom krovne, te predsjednikom udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Grom Krapinsko-zagorske županije, učiteljici Gordani Čehok uručio beretku brigade. Čehok je u ime škole zahvalila na daru, rekavši, uz ostalo, kako će škola u Gačicama uvijek čuvati sjećanje na Dražena.

Dožupan Tomislav Paljak, uz pohvalu organizatorima što na ovaj način obilježavaju sjećanje na Dražena, s puno emocija prisjetio se druženja s njim u periodu kada su igrali nogomet u Nogometnom klubu Ivančica u Ivancu. Paljak je izrazio posebno zadovoljstvo velikim odazivom mladih na memorijal te najavio kako će se on iduće godine održati u obnovljenoj školi, s obzirom na to da će uskoro krenuti energetska obnova, a sve s ciljem da što više mladih ostane u ovom kraju, kako bi se ostvarile težnje za koje se i Dražen borio i dao svoj život.

memorijal_šešet_cecelja_19_17.jpg

Nastavak započete suradnje u svom je govoru najavio je i zamjenik gradonačelnika Novog Marofa Ivan Tuk, a saborski zastupnik Anđelko Stričak prisjetio se velike uloge Varaždinske županije u Domovinskom ratu, te je, nadovezavši se na Paljaka, istaknuo kako je sjever Hrvatske trenutno "veliko gradilište", a sve sa željom i namjerom da se ljudima našeg kraja omogući što bolji život u Hrvatskoj, za koju su mnogi dali svoje živote. Stričak je pohvalio organizaciju, a posebno UDVDR Ogranak Ivanec, koji, kako je rekao, s velikim entuzijazmom radi na promicanju vrijednosti i istine o Domovinskom ratu.

Potom je edukativni tim UDVDR Ogranka Ivanec održao polusatnu prezentaciju o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec i Varaždinske županije u Domovinskom ratu, koja je izazvala neskrivene simpatije nazočnih i dobila brojne pohvale za način i formu na koju je prezentirala brojne važne povijesne detalje. Manifestacija se nastavila na obližnjem sportskom kompleksu otvaranjem izložbe starog te uporabnog novca kolekcionara i hrvatskog branitelja Martina Lukavskog, kao i autentične vojne opreme, koji edukacijski tim UDVDR Ogranak Ivanec koristi u svojim predavanjima u školama Varaždinske županije.

Izvedena je i tradicionalna vatrogasna vježba gašenja vatre pjenom i vodom, odraslih članova DVD–a Gačice, a odigrane su i dvije revijalne nogometne utakmice. U prvoj su se sastala djeca iz Gačica i NK Ivančica, kojima je dožupan Paljak poklonio nogometnu loptu, a potom i tradicionalna memorijalna nogometna utakmica DVD Gačice – UDVDR Ogranak Ivanec, u kojoj je rezultat bio 4:3 za domaćina.

Natjecalo se i u belotu, u koje je prvo mjesto pripalo timu iz Udruge veterana Grom, drugo Lovačkom društvu Šumski zec Margečan, a treće DVD – u Gačice. Nakon službenog dijela programa, oko 200 nazočnih nastavilo je s neformalnim druženjem. U organizaciji memorijala pomagale su obitelji Dražena Šešeta i Ivice Cecelje, Mjesni odbor Gačice i mještani Gačica, a pokrovitelj manifestacije bio je Grad Novi Marof i Varaždinska županija.