FOTO Theaterspiele oborio rekorde: tisuću mladih iz osam zemalja glumi na njemačkom jeziku! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Theaterspiele oborio rekorde: tisuću mladih iz osam zemalja glumi na njemačkom jeziku!

IHR/Varaždinske vijesti | 30.3.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu se i ove godine održavaju Theaterspiele, dramske igre na njemačkom jeziku. Svečano otvorenje 19. dramskih igara održano je danas u varaždinskom kazalištu, a dobrodošlicu gostima iz osam zemalja poželjeli su ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić i učiteljica njemačkog jezika i glavna inicijatorica ove manifestacije Lea Lesar Dolenc.

Theaterspiele14.JPG

- Na ovogodišnjem Theaterspieleu imamo gotovo 1000 sudionika koji dolaze iz osam europskih zemalja, Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske. Kada smo krenuli prije 20 godina, počeli smo u OŠ Vidovec i imali smo samo jednog sudionika - našu školu. Već godinu kasnije pridružile su se i druge škole tako da smo zadnjih 15 godina u kazalištu jer nam je škola postala premala. Ovo je 19. izdanje Theaterspielea, jer korona nam je uzela tu jednu godinu, veseli smo, kapacitet sudionika dosad je najveći i zanimljivo je da iz godine u godinu i dalje raste - rekla je Lesar Dolenc.

Sudionike ovogodišnjeg izdanja Theaterspielea pozdravila je i pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić. 

Theaterspiele4.JPG

- Posebno mi je drago da mogu i ove godine biti s vama. Želim zahvaliti organizatorima, svima onima kojima su se marljivo pripremali, mentorima, gostima koji su došli u Varaždin i nadam se da ćemo im biti dobri domaćini. Pokažite što ste naučili i ugodno se osjećajte u Varaždinu - poručila je.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je same organizatore, kao i sve sudionike ovogodišnjih dramskih igara.

Theaterspiele8.JPG

- Sama činjenica da se ove dramske igre održavaju već toliki broj godina te da imaju međunarodni karakter govori u prilog tome da se radi o događaju koji ima svoju vrijednost, prepoznatljivost te atraktivnost. Stoga zahvale i čestitke upućujem profesorici njemačkog jezika Lei Lesar koja se prije 20-tak godina s grupom entuzijasta odvažila na ovo jezično putovanje. Zahvale idu i svim odgojiteljima, učiteljima, profesorima i mentorima koji usađuju ljubav djeci prema njemačkom jeziku, kulturi i običajima. A posebnu zahvalu i čestitke upućujem djeci, koja uz učenje njemačkog jezika kroz igru, upoznaju svijet oko sebe, otvaraju put prema toleranciji, jednakosti i međusobnom uvažavanju. Uživajte, budite svoji, oslobodite svoju kreativnost i maštovitost i sklopite nova prijateljstva – poručila je Zagorec.

Puno uspjeha u radu sudionicima je poželio i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Theaterspiele6.JPG

- Učite i dalje njemački jezik, koji je na neki način zapostavljen zbog engleskog jezika. Njemački jezik je poželjan s obzirom na velikku fluktuaciju ljudi među zemljama Europske unije, a i Hrvatska je još od nekad gravitirala prema Austriji i Njemačkoj - rekao je.

Cilj dramskih igara je promicanje njemačkog jezika na ovom području, razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, te vrtića koji sudjeluju i to ne samo na području RH nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku.

- Predstave su u kazalištu svaki dan, sutra imamo stručno usavršavanje za učitelje na temu "Komunikacijska inicijativa", a u subotu se održavaju radionice za djecu koju vode dramski pedagozi. Cilj dramskih igara je, naravno, promocija njemačkog jezika, ali i timskog rada, međusobnog druženja i povezivanja, dakle imaju višestruku korist - rekla je Lesar Dolenec.

Theaterspiele20.JPG

Organizatori ove međunarodne manifestacije su Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske "Europski kulturni krug - EKULT" uz OŠ Vidovec te Općinu Vidovec. Riječ je o projektu koji je u ovih 19 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Županije Varaždinske te Općine Vidovec.

Kako je bilo na otvorenju ovogodišnjih dramskih igara na njemačkom jeziku pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.