FOTO: Mališani iz vrtića "Zeko" učili kako se priprema Trnovečka makovnjača Foto: Varaždinska županija

FOTO: Mališani iz vrtića "Zeko" učili kako se priprema Trnovečka makovnjača

I.D./Varaždinske vijesti | 17.2.2016. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

Članice Udruge "Trnovečko srce" iz Trnovca u utorak su u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu mališanima prikazale izradu glasovite trnovečke makovnjače.

Djeca su tom prilikom aktivno sudjelovala u miješanju i valjanju tijesta, miješanju nadjeva i zamatanju te pečenju u vrtićkoj pećnici, a priređeno je i kušanje makovnjače.

Naime, u jesen 2014,. godine u sklopu obilježavanja Dana kruha, Varaždinska županija u suradnji s dječjim vrtićom "Zeko" Trnovec, predstavila je i promovirala brošuru o autohtonim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima Varaždinske županije, kao što su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje i buče, ludbreško cvijeće, zagorski puran, kokoš hrvatica, siva pčela (sivka) i med, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača i kučanski koščičnjak.

Prilikom promocije bila je posebno naglašena i želja da, osim brošure, djeca posjete pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da uživo vide način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda, a sve s ciljem da sami nauče prepoznati i razlikovati te isprobati proizvode.

Važno je istaknuti kako je na području Varaždinske županije danas zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.

Prezentaciji proizvodnje Trnovečke makovnjače prisustvovao je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

 

Galerija slika