FOTO Lupino svom gradu za rođendan poklonio "Leteću Veneru" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Lupino svom gradu za rođendan poklonio "Leteću Veneru"

M.P./Varaždinske vijesti | 6.12.2017. u 17:37h | Objavljeno u Društvo

Stephan Lupino, svjetski poznati varaždinski umjetnik, svom je gradu povodom njegova rođendana poklonio skulpturu „Leteća Venera“.

Skulptura od metalnih ploča visine tri metra je, po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, danas poslijepodne svečano otkrivena na početku Ulice Tome Blažeka, ispred ulaza u Zagrebačku banku.

Budući da je upravo Blažekova ulica rodna ulica Ivana Lepena, znatno poznatijeg pod umjetničkim imenom Stephan Lupino, današnje je otkrivanje skulpture od metalnih ploča visine tri metra vrlo emotivno doživio.

- Fotografija mi nije bila dovoljna, vukao me neki poriv da radim nešto više...Imao sam potrebu da se izrazim i u ostalim vrstama umjetnosti. Počeo sam raditi umjetnički namještaj, iz toga su proizašle skulpture, počeo sam crtati, no sada pretežno radim skulpture od drveza, željeza, bronce...To mi najviše leži - rekao je Lupino dodavši da trenutno priprema brončanu skulpturu koja će biti postavljena na drugoj lokaciji u gradu Varaždinu.

Što se tiče „Leteće Venere“, ističe da je njena „sestra“ ovoga ljeta bila izložena u Beču sa Chagallom i Picassom, a potom je odlučio napraviti drugu verziju, nešto veću, za svoj rodni grad.

- Skupltura je nadahnuta lupinizom. To je ono što me tjera, ono što se rodilo u New Yorku, a što nismo shvatili...Da to nije samo fotografija, da ne fotografiram samo gole žene kako to neki kažu. Naravno da je ljudsko tijelo uvijek moj primarni motiv, no radim i mnogo toga drugog, ne isključivo ljudsko tijelo - istaknuo je Lupino dodavši da želi da Varaždin postane grad skulptura.

Inače, suglasnost za postavljanje skulpture ispred Zagrebačke banke dale su i sve nadležne institucije, a troškove materijala za izradu i postavljanje skulpture uz Grad Varaždin snosi i nekoliko donatora.

- Danas se gradovi natječu kako predstaviti umjetnost na otvorenom i kako učiniti javne prostore što pogodnijima za izlaganje umjetničkih djela. Dugo u Varaždinu nije bilo skulptura i ovime nadomještamo taj nedostatak. Lupino je danas umjetnik koji izlaže po europskim središtima, neke su njegove skulture bile i na Petoj aveniji u New Yorku bilo je logično da svom gradu pokloni skulpturu u ulici gdje odrastao - napomenuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Ovo je, istaknuo je, ujedno i poziv ostalim umjetnicima da Gradu predlože svoje skuplture.

- Grad će se pobrinuti za odljev takvih artefakata i na taj način možemo malo oživjeti javni prostor - najavio je Čehok osvrnuvši se ujedno i na kritike što nije bilo javnog natječaja za lokaciju postavljanja skulpture.

- Svi umjetnici koji se jave Gradu i ponude izložbe ili umjetnine su dobrodošli. Naravno da se javni natječaj ne može provesti ako imate skuplturu koja se poput ove uklapa u prostor. No, nema razloga za zavist i ljubomoru. Oni koji to žele, imat će ravnopravne uvjete - poručio je Čehok.

Označeno u