FOTO Ludbreg - grad haiku pjesništva; održan 26. Haiku susret

Varaždinske vijesti | 14.6.2023. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Druga lipanjska subota u Ludbregu već je tradicionalno bila rezervirana za Haiku susret. Pedesetak zaljubljenika u haiku okupilo se u dvorcu Batthyany gdje je održano predstavljanje novog 26. Haiku zbornika u koji je uvršteno 550 haikua.

Predstavljanju Zbornika nazočio je i gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na ovogodišnji natječaj javilo se ukupno sto sedamdeset dvoje autora iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Njemačke i Poljske, Crne Gore, Italije i Sjeverne Makedonije, te Brazila, Filipina, Gane, Grčke, Indije, Kanade, Rumunjske, Trinidada i Tobaga. Dvojica autora deklarirala su dvojne pripadnosti: Austrija/Hrvatska i Srbija/Kanada.

Sve pristigle haikue pročitali su urednici Alenka Zorman i Boris Nazansky koji su potom napravili i odabir.

Osvrćući se na proteklih 26 godina haiku susreta evidentno je da je Ludbreg kao centar svijeta zaslužio primat središnjega grada haiku pjesništva koji je prerastao lokalne okvire te doživio međunarodnu reputaciju što iz godine u godinu potvrđuje sve više eminentnih haiku pjesnika koji se javljaju iz najpoznatijih zemalja svijeta koje cijene haiku.

Javljaju se i na natječaj Gavran koji se već treći godinu zaredom provodi u čast i na sjećanje na utemeljitelja ludbreških Haiku susreta Zdenka Oreča Gavrana.

Ovogodišnja tema bila je hobi. Pristigli odabrani haikui također su uvršteni u ovogodišnji zbornik, a s obzirom da je natječaj natjecateljskog karaktera ocjenjivao ih je hrvatski pjesnik haikua Tomislav Maretić.

Prvo mjesto otišlo je u ruke Nine Kovačić, drugo mjesto pripalo je Ivanu Ivančanu, a treća nagrada otišla je u Rumunjsku Mireli Brailean.

Na dvadeset šestim Ludbreškim haiku susretima deseti su put dodijeljene i nagrade Afrodita koju je osmislio i koju održava Mirko Varga.

Riječ je o nagradi za najbolje trostihe u najšire shvaćenom žanru erotskoga haikua. Kao i svake godine dodijeljeno je jedno prvo, dva druga i tri treća mjesta.

Prvo mjesto otišlo je u SAD Leeu Gurgi, drugo mjesto pripalo je Ivanu Ivančanu i Dragutinu Hrženjaku, a treće Štefaniji Ludvig, Silvi Trstenjak i Vladimiru Ludvigu.

Po završetku susreta koji se sastojao i od tradicionalnog čitanju haikua pristiglih pjesnika, svi sudionici prošetali su do japanskog vrta na Otoku mladosti gdje je predstavljen izbor japanskih haiku pjesnika koje je odabrao Lovro Škopljanac u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH.

Galerija slika