FOTO Lana, Mila i Barbara osvojile čak tri brončane medalje na međunarodnim natjecanjima! Foto: Varaždinska županija

FOTO Lana, Mila i Barbara osvojile čak tri brončane medalje na međunarodnim natjecanjima!

VV | 9.6.2023. u 12:04h | Objavljeno u Društvo

Učenice Prve gimnazije Varaždin - Barbara Kelava, Mila Maretić i Lana Šćukanec - postigle su veliki uspjeh na međunarodnom natjecanjima: osvojile su čak tri brončane medalje! Mila Maretić osvojila je treće mjesto na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije, Barbara Kelava treće mjesto na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojk, a Lana Šćukanec bila je treća na informatičkom natjecanju American Computer Science League u kategoriji Junior. Uspješne učenice, njihove mentore i roditelje danas su u Županijskoj palači primili zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Hužek, koji su im čestitali na uspjehu.

prijem_ucenice_broncane_medalje_barbara_mila_lana_vz_zupanija_2023_3.jpg

- Iznimno smo ponosni na sve naše vrijedne i marljive učenike, a posebno nas veseli kad možemo upriličiti prijem te ih nagraditi za posebna postignuća. Barbari, Mili i Lani čestitam na broncama, kojima su upotpunile „buket“ medalja i Oskara znanja osvojenih prijašnjih godina. Taj „buket“ nije mali, jer Mila, Barbara i Lana su dosad na državnim i međunarodnim natjecanjima zajedno osvojile čak 16 medalja, što je impresivan broj. Ponosni smo na vas jer kontinuirano postižete uspjehe. To pokazuje koliko ste talentirane, marljive i uporne, kao i to da imate podršku obrazovnog sustava Županije, svojih mentora iz centara izvrsnosti i matične škole, ali i podršku svojih obitelji. Sa zadovoljstvom mogu reći da ćete do kraja školovanja sve tri automatski dobivati stipendije Varaždinske županije. Još jednom vam čestitam, vi ste naša budućnost – istaknula je Silvija Zagorec.

prijem_ucenice_broncane_medalje_barbara_mila_lana_vz_zupanija_2023_1.jpg

Barbara Kelava, učenica 3. razreda, brončanu medalju na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, koja je u travnju održana u Portorožu u Sloveniji, osvojila je uz podršku svojih mentora, a to su: Andreja Veršić (Prva gimnazija Varaždin) te Ratko Višak i Tamara Srnec (Centar izvrsnosti za matematiku).

Time je došla do šeste medalje: ona je četverostruka državna prvakinja iz matematike, prvo mjesto osvojila je 2017., 2018., 2020. i 2021. godine, 2022. godine bila je druga, a ove godine je izabrana u hrvatsku ekipu s kojom je osvojila brončanu medalju na matematičkoj olimpijadi.

- Već niz godina radimo i učimo matematiku, i u školama i u centrima izvrsnosti. Iako sam prošla mnoga natjecanja i trema s vremenom nestane, na međunarodnim natjecanjima ipak je posebno i drugačiji je osjećaj. I sljedeće godine kanim postići što bolji rezultat, kako na državnom, tako i na međunarodnim natjecanjima, a možda se plasirati i na Svjetsku olimpijadu iz matematike. Nakon toga namjeravam upisati matematiku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu – otkrila je Barbara, koja pohađa dva centra izvrsnosti, iz matematike i informatike.

mila_maretic_prijem_bronca_2023.jpg

Mila Maretić, učenica 1. razreda, osvojila je svoju sedmu „veliku“ medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije, koja je održana od 29. travnja do 6. svibnja u Rigi u Latviji. Njezini mentori su Denis Barčot (fizika i kemija) i Vinka Sambolec Škerbić (biologija). Svestrana Mila je 2021. godine postala dvostruka državna prvakinja, prvo mjesto osvojila je na natjecanjima iz matematike i kemije, lani je osvojila čak tri druga mjesta na državnim natjecanjima, iz matematike, kemije i fizike, a potom je na 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojila brončanu medalju. Sada je ostvarila novi uspjeh osvajanjem bronce na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije.

- Centar izvrsnosti za matematiku pohađam od svoje desete godine, a područja kemije i fizike su mi malo novija. Jako sam sretna i počašćena što sam imala priliku ići na još jedno međunarodno natjecanje i što sam uspjela osvojiti brončanu medalju – rekla je Mila.

Lana Šćukanec, učenica 1. razreda, osvojila je brončanu medalju na međunarodnom informatičkom natjecanju American Computer Science League u kategoriji Junior, u finalu koje je u svibnju održano online. Sve je to budno pratio njezin mentor Bojan Banić (Prva gimnaziija Varaždin). Treća je to njezina medalja budući da je 2021. osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju iz informatike, dok se prošle godine okitila naslovom državne prvakinje iz informatike.

lana_scukanec_prijem_bronca_2023.jpg

- Pohađam Centar izvrsnosti za matematiku već dugi niz godina, a Centar iz informatike od ove godine. Upravo me područja matematike i informatike najviše privlače, tako da bih se svakako htjela s time nastaviti baviti. Centar izvrsnosti mi u tome dosta pomaže, jer svaki tjedan rješavamo nove zadatke – navela je Lana.

Zamjenica župana je djevojke novčano nagradila s po 265,45 eura (2.000 kuna), sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije.