FOTO Montirana kupola za zvjezdarnicu na Elektrostrojarskoj školi, otvorenje planirano - za studeni!

IHR/Varaždinske vijesti | 29.9.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

- Nešto je novo na krovu MEC-a. Kupola za zvjezdarnicu montirana je nakon vrlo zahtjevne akcije. Slijede fini radovi, instalacija opreme i teleskopa, a uskoro i promatranje i traženje novih planeta - objavio je na svojim Facebook stranicama ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.

Korak je to bliže do zvjezdarnice, koja se planira otvoriti u sklopu Elektrostrojarske škole Varaždin u studenom ove godine, potvrdili su nam u Varaždinskoj županiji.

- Potrebno je montirati teleskop koji je kupljen još 2019. godine te računalnu opremu za kontrolno-upravljačku sobu te opremu za multimedijalnu učionicu - kažu u Varaždinskoj županiji. 

Zvjezdarnicu će koristiti, dodaju, polaznici Centra izvrsnosti za fiziku - područje astronomije, učenici na nastavi, a bit će otvorena za obilazak organiziranih grupa radi popularizacije astronomije. Naplaćivanje nije u planu.

Projekt je "težak" 800.000 kuna i financira se iz županijskog proračuna, a iz Županije poručuju kako je riječ o projektu važnom zbog globalne konkurentnosti obrazovnog sustava.

Galerija slika