FOTO Kreativnim radionicama završen 9. MOP Špancirfest - festival multimedije Foto: MOP Špancirfest

FOTO Kreativnim radionicama završen 9. MOP Špancirfest - festival multimedije

| 20.10.2020. u 20:08h | Objavljeno u Društvo

Proteklog je tjedna u Varaždinu održan deveti po redu MOP Špancirfest – festival multimedije. Riječ je o festivalu koji njeguje obrazovni i intelektualni razvoj zajednice kroz promicanje multimedije i digitalne kulture. Programom festivala se nastojalo aktivirati opća javnost kroz projekte koji obuhvaćaju kreativni razvoj, audiovizualnu umjetnost, dizajn interakcija, vizualnu komunikaciju, multimedijalnu produkciju i oblikovanje. Organizatori su cjelokupni program prilagodili i posvetili kreativnosti u doba pandemije što je bio pun pogodak.

Tako je u četvrtak, 15. listopada u HNK-u Varaždin festival otvoren interdisciplinarnim nastupom umjetničkog kolektiva pod nazivom „Zajedno“. Performans je umjetnički vodila Ksenija Ladić koja se bavi glazbenom produkcijom i zvukom, a u svom radu istražuje izvore zvuka, refleksije, te percepciju slušatelja. Uz Kseniju su nastupali i performerica i izvedbena umjetnica Nikolina Komljenović, zatim glazbenik, glazbeni producent i sound dizajner Matija Vojvodić, vizualizacije je stvarao Franjo Maltar uz tehničku podršku Emila Hercega dok se Varteks d.d. pobrinuo za kostime umjetnica. Prema riječima posjetitelja otvaranje devetog izdanja festivala bilo je najdojmljivije do sad što samo za sebe govori o kvaliteti izvedbe i organizacije na što su posebno ponosni organizatori iz Udruge MOP.

Ostatak festivala bio je posvećen radionicama i predavanjima na kojima je sudjelovalo više od pedesetak zainteresiranih sudionika s kojima su radili stručnjaci i umjetnici poput fotografa Tomislava Možea, zatim Ivana Lušičića – Liik-a, ali i ekipe iz Agencije 404 te Kickass studija. U suradnji s HDD-om održana je i radionica za djecu o stop animaciji Lego kockama.

Iako se nalaze u izazovnim vremenima uspjeli su se prilagoditi i realizirati još jedno uspješno izdanje festivala.

- Ovim se putem zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima koji su nas podržali jer bez njih realizacija festivala ne bi bila moguća. Želja je postići stalnu aktivaciju studenata, multimedijalnih umjetnika i profesionalaca iz struke te realizirati razmjenu njihovih znanja u Varaždinu. Stvoriti kontinuirano prisutan Festival multimedije, oblikovanja i primjene, spajajući društvo u kojem živimo s globalnim trendovima kulturne, multimedijalne i kreativne industrije. Ovakvim kvalitetnim sadržajima kontinuirano radimo na postizanju našeg cilja - rekao je direktor festivala Fran Mubrin.

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, a uz podršku i pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Varaždina, Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Partneri festivala su HNK u Varaždinu, Koncertni ured Varaždin, Gradski muzej Varaždin, POU Varaždin i Kino Gaj, te udruge Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.