FOTO:"Kiborzi" autora Nenada Opačića privukli mnoge u Kulu stražarnicu na Starom gradu

| 6.11.2016. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Prostor galerije Kule stražara u Starom gradu u Varaždinu bio je premali za sve posjetitelje otvorenja izložbe 'Kiborzi 2016', autora Nenada Opačića koja predstavlja kompleksan odnos čovjeka i stroja.

Neovisno o raznovrsnim temama koje se protežu kroz autorova djela, kiborzi od samog početka, pa sve do danas ostaju glavna tema umjetničkog rada, a prvi kiborg je nastao prije pedesetak godina kada je Nenad Opačić inspiraciju pronašao u lokomotivi.

- Krenulo je od lokomotiva 70-tih i nastavilo se danas pa pokušavam dočarati tu sintezu i tu muku i razmišljanje o svemu, o našem putu, kretanju kroz život, da osmislimo i ostavimo traga iza sebe, a ne da prođemo samo tako bez ikakvog utjecaja o tome što jesmo i kuda idemo - rekao je autor.

Odnos čovjeka i stroja, te sami kiborzi tema su njegovih djela već nekoliko desetljeća. Autor napominje kako je tehnika dominantna odrednica koja čini čovjeka suvremene civilizacije bitnim, da on bude sam sa sobom, a danas traje jedno doba otuđenja što potencira autorovu vječitu borbu pesimizma i optimizma.

Izložbu je otvorila muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević koja je predstavila rad autora i pritom navela kako je od najranijeg djetinjstva pokazivao izuzetan umjetnički talent te je izuzetno produktivna slikarska ličnost.

Izložba je u programu HDLU Varaždin, osma je po redu te se kontinuiranim izložbama u prostoru Kule stražara nastoji dinamizirati prostor.

Označeno u
Galerija slika