FOTO: Jubilarni 10. Aquafest vratio posjetitelje u vrijeme antike Foto: Siniša Sović

FOTO: Jubilarni 10. Aquafest vratio posjetitelje u vrijeme antike

VV | 3.6.2017. u 15:53h | Objavljeno u Društvo

Aquafest je festival koji se već tradicionalno održava svakog lipnja u Varaždinskim Toplicama kako bi se posjetiteljima približilo bogatstvo ovog kraja. Ovogodišnji 10. jubilarni Aquafest održavao se od 1. do 3. lipnja i u sklopu festivala bile su organizirane rimske igre, povorka, rimske kreativne radionice i sajam te gastronomija inspirirana starim Rimljanima, a bilo je i zabavno - glazbenog programa.

Festival svoje povijesno uporište ima u antičkom reljefu čiji natpis svjedoči kako su Rimljani na području današnjih Varaždinskih Toplica imali veliku svečanost u čast božice Izide - Fortune i nimfa početkom lipnja 192. godine. Jedna od uloga festivala je i promocija antičke povijesti kada su Aquae Iasae, prvo poznato ime Varaždinski Toplica, bile vrlo značajan punkt za antičke kultove i mistiku, ali i za oporavak legionara nakon teških borbi. Bilo je to zlatno razdoblje Toplica, u kojima su se liječili pripadnici rimskih legija, među njima i visoki časnici ali i civilni dužnosnici.

Samo događanje odvijalo se na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae, u Lječilišnom parku koji je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture te u užoj jezgri grada koja je također pod najvišim stupnjem zaštite Ministarstva kulture.

Slike s ovogodišnjeg izdanja pogledajte u našoj fotogaleriji.