FOTO Izvještajni sabor UDVDR-a Ivanec: Pohvale za provedene i planirane projekte 'pljušte' sa svih strana

VV | 31.3.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U prepunoj dvorani Centra za socijalnu skrb Ivanec, u nazočnosti 43 delegata i 20-ak gostiju i uzvanika održan je Izvještajni Sabor UDVDR Ogranak Ivanec.

Sabor je počeo intoniranjem himne i minutom tišine za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Predsjednik Ogranka Ljudvek Cikač pozdravio je nazočne, izvijestio da se točno na dan održavanja Sabora obilježava 25. obljetnica osnivanja Ogranka, da bi potom prijedlog da ga vodi Radno predsjedništvo u sastavu Zvonimir Grđan, Damir Kraš i Zvonko Galić bio prihvaćen.

Radni dio sabora počeo je s podnošenjem Izvješća o radu i financijama za 2022. godinu te izvješćima Nadzornog odbora i Suda časti.

U izvješće o radu predsjednik Cikač istaknuo je da u operativnom dijelu svih projekata sudjeluje 20-ak članova vodstva udruge, uz prihvaćanja prijedloga i sugestija članova, udruga i pojedinaca s kojima surađuju.

Financijska stabilnost važna je za uspješan rad, te je u tom segmentu posebno izdvojio članstvo udruge, koje je tome pridonijelo sa 162 uplaćene članarine, potom donatore i sponzore, gradove, općine, Varaždinsku županiju kojima je lani na razmatranje podneseno 8 projekata i svi su odobreni, odnosno prihvaćeni za sufinanciranje.

Istaknuo je kako vodstvo udruge, uz velike napore za što bolju provedbu projekata, ulaže i znatna vlastita financijska sredstva, a i suradnja s udrugama građana i pojedincima značajno je doprinijela realizaciji projekata.

Glavni projekti vezani su, uz Memorijale sjećanja na poginule i umrle kolege, te blagdane i obljetnice iz Domovinskog rata, a posebno predavanja u školama Varaždinske županije po programu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, koji edukativni tim provodi su suradnji sa školama, a po suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Vlade RH.

Dokumentarni filmovi vlastite produkcije „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena – Oslobađanje Ivanščice 1991. godine“, nakon što su javno prikazani, koriste se u predavanjima u školama.

Puno se polaže i na Psihološku stabilnost hrvatskih branitelja, pa tako niti prošle godine nisu izostala tradicionalna druženja i sportski susreti bilo među braniteljima, bilo sa širom društvenom zajednicom, u svrhu rehabilitacije i što snažnije stabilizacije psihološkog stanja hrvatskih branitelja, a i prošle se godine organiziralo nekoliko humanitarnih akcija za pomoć hrvatskim braniteljima, ali i sumještanima u potrebi.

Prošle godine je započet veliki projekt uređenja Memorijalnog centra / Muzeja Domovinskog rata u zgradi koja je od Varaždinske županije dobivena na korištenje, a to će biti glavni projekt i u 2023. godini, istaknuo je Cikač u predstavljanju novog Plana i programa. Otvorenje je planirano za rujan ove godine, a o tijeku radova izvijestio je voditelj uređenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Zvonimir Grđan, istaknuvši kako napreduju čak i bržom dinamikom od planirane.

Uz uređenje centra, program će biti baziran na prošlogodišnjem, dakle u fokusu će biti skrb o članovima, hrvatskim braniteljima, predavanju u školama i nastavku prikazivanja dvaju spomenutih dokumentarnih filmova.

Izvješće Nadzornog odbora podnio je predsjednik Mladen Piskač, a Suda časti Damir Kraš, te su potom sve podnesena izvješća usvojena od strane delegata.

Uslijedila su potom obraćanja brojnih gostiju.

Juraj Putarek, predsjednik Udruge Tjelesnih invalida Ilo Ivanec, Tomislav Friščić, predsjednik Planinarskog kluba Ivanec, Danijel Godinić, predsjednik Pčelarske udruge Čmalico, Bednja, Franjo Piskač, predsjednik DVD Gačice, Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, Robert Puja, predsjednik udruge veterana 7. GBR Puma, Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, uglavnom su biranim su riječima govorili o provedenim i planiranim projektima, te o suradnji s UDVDR Ogranak Ivanec.

Predsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić pozdravio je nazočne u svoje, u ime Podružnice, te nazočnih Ogranaka Maruševec, Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof i Kluba Visoko, pohvalio brojne projekte Ogranka Ivanec, jednako kao i Robert Čusek iz Centra za socijalnu skrb Ivanec, izdvojio kvalitetnu suradnju s ivanečkim dragovoljcima i veteranima.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Zdenko Đuras izrazio je čast što je pozvan na skup, navevši kako je zbog njega i njegove generacije, koji su u doba Domovinskog rata bili djeca, važno istaknuti da su hrvatski branitelji najzaslužniji za stvaranje Domovine, posebno istaknuvši važnost memorijalnog centar kojega udruga uređuje, koji će imati važnu ulogu u promociji Domovinskog rata.

Skupu se obratila i izaslanica gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, gradska pročelnica Irena Kresonja, uz pohvale na provedenim projektima, najavila daljnju pomoć grada Ivanca.

Županijsku potporu udruzi najavio je župan Anđelko Stričak, posebno istaknuvši vrijednost uređenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, jer je, kako je rekao, upravo zbog mladih ljudi koji ga nisu osjetili i doživjeli, važno da imaju gdje vidjeti i čuti što je Domovinski rat i zašto je on toliko bitan za cjelokupnu Hrvatsku povijest.

Nakon govora uzvanika, pod točkom razno nazočnima je prenijeta informacija kako UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec po završetku uređenja Memorijalnog centra / Muzeja Domovinskog rata, planiraju početi pisanje knjige o ulozi bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, temeljene na svjedočanstvima iz dokumentarnog fila „Zaboravljena mladost“, snimljenog 2019. i 2021.,a premijerno prikazanog 2021. godine.

Po završetku Sabora nazočni su pozvani da pogledaju u kojoj su fazi radovi na uređenju Memorijalnog centra, kroz kojeg ih je proveo voditelj njegova uređenja Zvonimir Grđan

Hodnik će biti uređen memorabilijama iz Domovinskog rata, uglavnom fotografijama, jedna će prostorija biti multimedijalnog karaktera, na kojoj će se prikazivati dokumentarni filmovi ratne tematike, produkcije ivanečkih veterana dragovoljaca i invalida, kao i drugih izvora, te će biti izložene ratne memorabilije, poput uniformi, praznog naoružanja, opreme i slično. Uredit će se i knjižnica s knjigama tematike vezane uz hrvatsku povijest, posebice Domovinski rat, koje će zainteresirani moći posuditi. A bit će uređen i osposobljen posebni ured za hrvatske branitelje, u kojima će im se pružati, uglavnom, savjetodavna pomoć.

Po obilasku centra, druženje nazočnih je nastavljeno uz domjenak i neobavezne teme.