FOTO Hrvatski festival kiparenja motornom pilom: Prvo mjesto "Pijetlu" kipara Željka Ilića iz Klanjca

VV | 21.6.2022. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

Petnaestak umjetnika iz Slovačke i Slovenije te domaći kipari iz Koprivnice, Podravskih Sesveta, Klanjca, Krasna i Ivanca proteklog su vikenda svojom spretnošću obilježili 7. hrvatski festival u kiparenju motornom pilom u Salinovcu.

Domaćin i organizator manifestacije bio je DŠR Salinovec, a održana je pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, koji ovu nesvakidašnju priredbu državnoga ranga novčano i logistički prati od samoga početka.

Na svečanosti otvaranja gostima se obratio predsjednik DŠR-a dr. sc. Kruno Lepoglavec te uputio zahvale pokrovitelju i brojnim sponzorima koji je prate te time omogućuju njenu organizaciju na visokoj kvalitativnoj razini.

- Mi smo mala udruga i bez takve potpore i logistike sigurno ne bismo mogli organizirati jednu ovakvu manifestaciju na kojoj sudjeluju umjetnici iz tri države – naglasio je Lepoglavec te posebnu zahvalu uputio svim članovima DŠR-a koji su svojim radom i volontiranjem omogućili sve potrebno za održavanje ovog, organizacijski zahtjevnog festivala.

"DŠR Salinovec ivanečki brend"

Zdenko Đuras, izaslanik župana Varaždinske županije, koja također pomaže održavanje Festivala kiparenja, istaknuo je da je DŠR Salinovec ivanečki brend te da ovu manifestaciju treba održavati kontinuirano, kao prepoznatljivu za Ivanec i Varaždinsku županiju.

U ime generalnog pokrovitelja, Grada Ivanca, skupu se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić.

- Posebno je pohvalno što ove godine Festival kiparenja dobiva novu dimenziju. Naime, sav prihod skupljen od licitacije skulptura nastalih u disciplini speedcarving DŠR će uplatiti u korist humanitarne akcije zaklade Grada Ivanca „Pomognimo Dominiku Turčinu da prohoda“. Ovo je lijepa vijest i stoga pozivam i tvrtke i pojedince da kupe skulpture, jer njihov prilog ide za dobru stvar – izjavio je gradonačelnik.

Znajući tradicionalnu gostoljubivost domaćina iz Salinovca, gradonačelnik je izrazio uvjerenje da su gosti sigurno dobro primljeni i da će se u njihovoj sredini odlično zabaviti. Svima je poželio čvrstu i sigurnu ruku, a usput je i sudionicima Dječje smotre folklora, koja je otvorena u poslijepodnevnim satima, poželio dobru zabavu u Salinovcu te da se prezentiraju u punom svjetlu.

Tijekom dvodnevne kolonije umjetnici su stvorili začuđujuće skulpture različitih motiva.

Speedcarving - natjecanje u brzinskom kiparenju

Prosudbeno povjerenstvo je najboljom skulpturom proglasilo „Pijetla“ kipara Željka Ilića iz Klanjca, dok su sami kipari za svog favorita proglasili skulpturu „Paun“ kipara Mariana Hutira iz Vasilove (Slovačka).

U nedjelju je održana disciplina speedcarving, natjecanje u brzinskom kiparenju (45 min.). Sve skulpture izrađene u ovoj disciplini su nakon toga išle na licitaciju, a prihod je doniran u korist humanitarne akcije Zaklade Grada Ivanca „Pomognimo Dominiku Turčinu da prohoda“.

Najveću cijenu postigla je skulptura „Pčela“ kipara Matije Vavdija iz Solčave (Slovenija). Nagrađena je i jedina kiparica, Helena Rismondo iz Smeldnika (Slovenija).