FOTO Gužva u Varaždinskoj županiji: ravnatelji škola na edukaciji o upravljanju financijama

IHR/Varaždinske vijesti | 14.3.2019. u 12:06h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

„Upravljanje financijama“ naziv je novog ciklusa edukacije koje je Varaždinska županija organizirala u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike (FOI) za ravnatelje škola kojima je osnivač. U sklopu edukacije bit će održano ukupno šest predavanja, a ravnateljima osnovnih i srednjih škola o prijedlozima i preporukama za promicanje financijske pismenosti nastavnika i učenika  govorila je izv. prof. dr. sc. Ksenija Vukalović.  
- Ravnatelji nisu profesionalni menadžeri. Oni su došli iz školskih klupa i znanja iz financija neophodna su im kako bi mogli kvalitetno upravljati školom – rekao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-ja.
Riječ je o petom ciklusu edukacija koja su se dosad pokazale vrlo učinkovitima i primjenjivima u praksi, a izvode ih predavači s FOI-a koji su ujedno članovi Laboratorija za poduzetništvo.
- Biti ravnatelj zahtijeva šire vještine i znanja s kojima se ravnatelji škola tijekom svog formalnog obrazovanja nisu susretali i važno je ta znanja obogaćivati na ovakvim primjerima i kroz ovakve suradnje kao što je ova s FOI-jem. Dosad smo imali edukacije o javnoj upravi, javnoj nabavi, strategijskom menadžmentu u školama te edukacije oko EU projekata, a ovog puta tema su financije koje su važne za vođenje odgojno-obrazovne ustanove. Istraživanje HNB-a i Hanfe iz 2016. pokazalo je da mlađi od 19 godina u Hrvatskoj imaju najnižu financijsku pismenost, pa je naša dužnost skretati pozornost na tu temu – rekao je Tomislav Paljak, zamjenik varaždinskog župana, koji je prije predavanja pozdravio ravnatelje škola.
Istaknuo je da su predavači izvrsni te zahvalio FOI-u i dekanu prof. dr. sc. Nevenu Vrčeku na suradnji. Pozdrave je uputio i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.
U sklopu edukacije o upravljanju financijama bit će održano ukupno šest predavanja u trajanju od 30 sati. Do kraja ožujka će o mogućnostima štednje te važnosti financijskog planiranja govoriti doc. dr. sc. Kristina Detelj, a o financijskoj pismenosti i obrazovanju u RH izv. prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa. Slijedi predavanje Ivane Đunđek Kokotec, mag. oec., o investicijskim fondovima i štednji te upravljanju osobnim financijama kao preduvjetu za uspješno profesionalno vođenje institucije, a potom će Marijana Bubanić, mag. oec., govoriti o važnosti porezne pismenosti i poreznim propisima.

Galerija slika