FOTO Garibović, Ratković, Divjak, Bojanić Morandini i Petrić okušali se u šahovskoj partiji s velemajstorom Jankovićem Foto: Krešimir Đurić

FOTO Garibović, Ratković, Divjak, Bojanić Morandini i Petrić okušali se u šahovskoj partiji s velemajstorom Jankovićem

Varaždinske vijesti | 25.8.2022. u 09:46h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Šahovskog saveza Varaždinske županije i Turističke zajednice grada Varaždina u sklopu Špancirfesta umjesto na Kazališnom trgu u Varaždinu jučer je u Palači Herzer održana simultana šahovska partija s velemajstorom Alojzijem Jankovićem.

Velemajstor Janković istovremeno je igrao 25 šahovskih partija protiv isto toliko protivnika među kojima su bile osobe iz javnog života, predstavnici šahovskih klubova, te najbolji kadeti s blitz turnira koji je također odigran jučer.

Protiv velemajstora Jankovića priliku su imali igrati najbolji sportaš Grada Varaždina karatist Enes Garibović, kapetan hrvača Vindije Ivan Ratković, bivša ministrica znanosti i obrazovanja te profesorica na FOI-u Blaženka Divjak, odvjetnik Hrvoje Petrić, ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini....

Turnir je igran po švicarskom sistemu u 6 kola, uz tempo igre od 5 minuta osnovnog vremena za razmišljanje sa dodatkom od 3 sekunde za odigrani potez u svakoj partiji.

Alojzije Janković nositelj je najviše titule u šahu; titule velemajstora. Višestruki je kadetski i juniorski, te pojedinačni seniorski prvak Hrvatske u šahu. Također i višestruki reprezentativac Hrvatske, nastupio je na 14 europskih prvenstava, 2 svjetska prvenstva, te 2 šahovske Olimpijade.

Osvajač brojnih međunarodnih turnira, član hrvatske reprezentacije koja je postigla najbolji ekipni rezultat u povijesti hrvatskog šaha diobom 3.-4. mjesta na europskom prvenstvu 2017.godine.

Dugogodišnji je voditelj emisije Šahovski komentar na HRT 3, te autor brojnih šahovskih knjiga i članaka na engleskom jeziku.

Član je izvršnog odbora Svjetske šahovske organizacije (FIDE) u mandatu 2018.-2022., a u srpnju 2022. godine izabran je i za potpredsjednika Europske šahovske unije.