FOTO: FOI projektom Stand4INFO usklađuje informatičku struku s HKO-om Foto: Krešimir Đurić

FOTO: FOI projektom Stand4INFO usklađuje informatičku struku s HKO-om

| 13.9.2016. u 15:32h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je održana završna konferencija projekta "Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području informatike".

Riječ je o projektu čije je cilj unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja u području informacijskih i komunikacijskih znanosti u skladu s ciljevima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO), izrada popisa poslova u području informacijskih i komunikacijskih znanosti vezanih uz kvalifikacije koje izdaje FOI i partneri, povećanje zapošljivosti studenata informacijskih i komunikacijskih znanosti i tehnologija, budućih sudionika tržišta rada, te kontinuirano unaprjeđenje kompetencija nastavnika partnerskih obrazovnih institucija u skladu s načelima HKO-a.

- Osnovni cilj projekta je usklađivanje informatičke struke s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom. [email protected] je projekt od nacionalnog značaja za informatičku struku, jer se nalazimo u postupku usklađivanja svih zanimanja s HKO-om i sve struke prolaze taj postupak usklađivanja. Rad na ovom projektu odnosi se na sve informatičke struke i time ćemo standardizirati struku kako bi bila usklađena na razini cijele Europe, što je zapravo i logičan nastavak Bolonjskog procesa, uvođenja bodova i usuglašavanja mehanizama studiranja, dok su kvalifikacijski okviri način na koji se struke iz različitih država međusobno prepoznaju po znanju - istaknuo je prof.dr.sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja, naglasivši da je projekt značajan i zbog toga što za informatičku struku stvara smjernice za idućih desetak godina.

Projekt vrijednosti 793.703,75 kuna započeo je u lipnju 2015. godine i traje 15 mjeseci, uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. u iznosu od 754.018 kuna. Nositelj projekta je Fakultet organizacije i informatike, a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Hrvatski informatički zbor, APIS IT d.o.o., Mobilisis d.o.o. i Evolva d.o.o.

Standardi su izrađeni za nekoliko programa preddiplomske i diplomske razine: Analitičar poslovnih sustava, Arhitekt IKT sustava, Arhitekt poslovnih sustava, Programski inženjer i Voditelj IKT operacija.

- Standardi su prvenstveno napravljeni za jezgru informatičke struke i za ono što, kad kažemo "informatičar", smatramo da bi prosječan informatičar trebao znati ovdje, ali i bilo gdje u Europi - rekao je dekan Vrček.

- Standardi su već sad potpuno primjenjivi, problem je u tome što na nacionalnoj razini nisu do kraja ustrojena sektorska vijeća, u kojima se koordinira struka vezano uz kvalifikacijski okvir. Naime, informatička se struka u Hrvatskoj predaje na više fakulteta, a sektorska vijeća, nažalost, nemamo ustrojena već godinu dana, no vjerujem da bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebalo doći do toga te bi sve bilo spremno za implementaciju. Fakultet informatike i organizacije već je sad spreman za implementaciju - istaknuo je Vrček i dodao da će FOI ove akademske godine krenuti s revizijom nastavnog plana i programa kako bi bio usklađen s kvalifikacijskim okvirom i s rezultatima ovog projekta.

- Naravno, u takvim poduhvatima rezultat se ne može očekivati odmah. Kad prva generacija završi fakultet, nakon tri godine preddiplomskog studija, tada ćemo imati usklađena zanimanja. Međutim, jednom moramo krenuti. Ovo smo napravili kako bi informatička struka bila prepoznatljivija i standardiziranija nego što je bila dosad - zaključio je Vrček.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci