FOTO FOI, GTF i Tekstilno-tehnološki fakultet obilježavaju Svjetski dan okoliša

VV | 7.6.2022. u 14:29h | Objavljeno u Društvo

Kako se izrađuje nakit od otpadaka od kože, odjeća od reciliranog materijala i kako se IT tehnologija može koristiti u poljoprivredi mogli su doznati svi koji su danas svratili u Šetalište Ivana Pavla II. Tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike (FOI), Geotehnički fakulet (GTF) i Tekstilno-tehnološki fakultet održavaju manifestaciju vezanu uz Svjetski dan okoliša, koji se u svijetu ove godine obilježava jubilarni, 50 puta.

- Prošle godine je ovo događanje prvi puta organizirano i nadamo se da će postati tradicionalno. Varaždin je idealno mjesto za to jer promovira zaštitu okoliša i živi zeleno. Ove godine smo u projekt uključili i vanjske partnere, pa tako imamo pčelare, astronomsko društvo, a pridružili su nam se i članovi Hrvatskog društva inženjerstva okoliša - rekao je dr. sc. Hrvoje Meaški, dekan GTF-a.

Osim što se na tom fakultetu provode brojni projekti vezani uz zaštitu okoliša, već više od 10 godina provodi se i studij Inženjerstvo okoliša.

- Nažalost, još uvijek je problem u nedovoljnoj prepoznatljivosti tog programa, ali svi studenti koji upišu ovaj studij više su nego motivirani i rado se uključuju u projekte vezane uz zaštitu okoliša i ekologiju, za koje dobivamo i EU sredstva. Raduje me što ih je dosta aktivno nakon završetka fakulteta u različitim udrugama koje su vezane za okolišne teme i na taj način u javnosti podižu svijest o zaštiti okoliša - rekao je dr. sc. Meaški.

Iako je FOI prepoznat po obrazovanju IT stručnjaka, provode i projekte vezan uz zaštitom okoliša.

- Dobro znamo da informacijska tehnologija igra veliku ulogu u zaštiti okoliša, od senzora za detektiranje onečišćenja do dronova koji dobivaju sve veću ulogu u zaštiti okoliša, ali i u poljoprivredi. Samim time smo uspostavili nove module na našem preddiplomskom sveučilišnom studiju i sigurno da će u budućnosti sve veću ulogu informacijska tehnologija imati i u tom području - rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta posebno su aktivni u području recikliranja.

- Teme iz zaštite okoliša uključujemo u nastavne planove i programe, pa tako imamo i posebne kolegije koji se bave recikliranjem i održivim razvojem. Također, naši znanstvenici se bave istraživanjima u tim područjima, a danas ovdje svi koji dođu mogu vidjeti kako se tekstilni materijali recikliraju i ponovno koriste, a na našim štandovima mogu se vidjeti i kako nastaju uporabni predmeti od ostataka kože koji se, primjerice, koriste za izradu nakita i drugih sličnih predmeta - rekla je izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Ovo događanje podupire Grad Varaždin i Varaždinska županija.

- Smatramo da je u Varaždinskoj županiji ekološka svijest na iznimno visokoj razini jer i slogan ovogodišnje manifestacije je "Samo jedna Zemlja". To pokazuje da slogan nije samo mrtvo slovo na papiru, nego doista živi u našoj zajednici. Na nama svima je velika odgovornost da našim budućim naraštajima moramo ostaviti ekološku čistu planetu - rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, dok je gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo kako Grad Varaždin živi zeleno, što potvrđuje i dobivanja nagrade Green prix 2022. za projekt “Mapa solarnog potencijala”.

- Veseli me što je ovo događanje privuklo veliki broj djece jer okoliš i planet Zemlja će ostati njima i zato je vrlo važno od malih nogu učiti da okoliš treba čuvati za buduće generacije - rekao je Bosilj.