FOTO FOI, GTF i Tekstilno-tehnološki fakultet obilježavaju Svjetski dan okoliša

VV | 7.6.2022. u 14:29h | Objavljeno u Društvo

Kako se izrađuje nakit od otpadaka od kože, odjeća od reciliranog materijala i kako se IT tehnologija može koristiti u poljoprivredi mogli su doznati svi koji su danas svratili u Šetalište Ivana Pavla II. Tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike (FOI), Geotehnički fakulet (GTF) i Tekstilno-tehnološki fakultet održavaju manifestaciju vezanu uz Svjetski dan okoliša, koji se u svijetu ove godine obilježava jubilarni, 50 puta.

- Prošle godine je ovo događanje prvi puta organizirano i nadamo se da će postati tradicionalno. Varaždin je idealno mjesto za to jer promovira zaštitu okoliša i živi zeleno. Ove godine smo u projekt uključili i vanjske partnere, pa tako imamo pčelare, astronomsko društvo, a pridružili su nam se i članovi Hrvatskog društva inženjerstva okoliša - rekao je dr. sc. Hrvoje Meaški, dekan GTF-a.

Osim što se na tom fakultetu provode brojni projekti vezani uz zaštitu okoliša, već više od 10 godina provodi se i studij Inženjerstvo okoliša.

- Nažalost, još uvijek je problem u nedovoljnoj prepoznatljivosti tog programa, ali svi studenti koji upišu ovaj studij više su nego motivirani i rado se uključuju u projekte vezane uz zaštitu okoliša i ekologiju, za koje dobivamo i EU sredstva. Raduje me što ih je dosta aktivno nakon završetka fakulteta u različitim udrugama koje su vezane za okolišne teme i na taj način u javnosti podižu svijest o zaštiti okoliša - rekao je dr. sc. Meaški.

Iako je FOI prepoznat po obrazovanju IT stručnjaka, provode i projekte vezan uz zaštitom okoliša.

- Dobro znamo da informacijska tehnologija igra veliku ulogu u zaštiti okoliša, od senzora za detektiranje onečišćenja do dronova koji dobivaju sve veću ulogu u zaštiti okoliša, ali i u poljoprivredi. Samim time smo uspostavili nove module na našem preddiplomskom sveučilišnom studiju i sigurno da će u budućnosti sve veću ulogu informacijska tehnologija imati i u tom području - rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta posebno su aktivni u području recikliranja.

- Teme iz zaštite okoliša uključujemo u nastavne planove i programe, pa tako imamo i posebne kolegije koji se bave recikliranjem i održivim razvojem. Također, naši znanstvenici se bave istraživanjima u tim područjima, a danas ovdje svi koji dođu mogu vidjeti kako se tekstilni materijali recikliraju i ponovno koriste, a na našim štandovima mogu se vidjeti i kako nastaju uporabni predmeti od ostataka kože koji se, primjerice, koriste za izradu nakita i drugih sličnih predmeta - rekla je izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Ovo događanje podupire Grad Varaždin i Varaždinska županija.

- Smatramo da je u Varaždinskoj županiji ekološka svijest na iznimno visokoj razini jer i slogan ovogodišnje manifestacije je "Samo jedna Zemlja". To pokazuje da slogan nije samo mrtvo slovo na papiru, nego doista živi u našoj zajednici. Na nama svima je velika odgovornost da našim budućim naraštajima moramo ostaviti ekološku čistu planetu - rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, dok je gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo kako Grad Varaždin živi zeleno, što potvrđuje i dobivanja nagrade Green prix 2022. za projekt “Mapa solarnog potencijala”.

- Veseli me što je ovo događanje privuklo veliki broj djece jer okoliš i planet Zemlja će ostati njima i zato je vrlo važno od malih nogu učiti da okoliš treba čuvati za buduće generacije - rekao je Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci