FOTO Florijanke u Kućanu priredile tradicionalnu izložbu "Kaj se ženske roke moreju" Foto: Grad Varaždin / Varaždinska županija

FOTO Florijanke u Kućanu priredile tradicionalnu izložbu "Kaj se ženske roke moreju"

Varaždinske vijesti | 11.3.2023. u 13:03h | Objavljeno u Društvo

"Kaj se ženske roke moreju" naziv je izložbe ručnih radova i kućnih predmeta iz prošlosti koju su povodom Međunarodnog dana žena organizirale članice Udruge žena "Florijanke" iz Kućana Donjeg.

Izložba je organizirana već 16. put u Vatrogasnom domu u Kućanu Donjem, a uz prikaz života mještana Kućana, organizirano je i mjerenje šećera u krvi i tlaka za posjetitelje izložbe.

Izložbu je razgledao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je pohvalio organizatorice.

- Već desetak godina dolazim na izložbu Florijanki na poziv naše vrijedne Štefice Vidović. Ona sa svojim članicama održava jednu fenomenalnu stvar da se vidi kako se nekad živjelo u svim Kućanima, pogotovo u Kućanu Donjem. Meni je iskreno žao što mi kao Grad Varaždin nismo mogli ove godine malo više sufinancirati da bude još bolja izložbe jer nemamo proračun. No, snašli su se i ovaj put, iako u skromnijem izdanju, a sljedeće godine budemo isto tako podržali kao Grad ovu manifestaciju - rekao je marković.

- Svake godine povodom Međunarodnog dana žena priredimo drugačiju izložbu. I dok je prošle godine glavna tema bila "stara kuhinja" i naglasak je bio na hrani, ove godine tema je "Kaj se ženske roke moreju". Kao što vidite ovdje, ženske ruke doista mogu izraditi sve – rekla je Štefica Vidović, predsjednica udruge "Florijanke".

Udruzi žena podršku je dala i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Drago mi je što mogu prisustvovati ovoj izložbi kojom "Florijanke" čuvaju lijepu tradiciju s ciljem da ju prenesu na mlađe naraštaje, što je najvažnije - istaknula je Zagorec.

Uz njih, izložbi je prisustvovala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.
- Imam sreću svake godine pratiti aktivnosti Florijanki. Posebno mi je drago da ti ručni radovi i te kućne spretnosti se prenose na mlađe generacije. To je neobično važno jer bez tog prijenosa znanja naših baka i naših žena neće to kulturno blago biti moguće sačuvati - poručila je.