Dan otvorenih vratiju nazvali „Pro(e)živi jedan dan kao student“ Foto: Martin Novosel

FOTO: Dan otvorenih vrata FOI-ja izmamio interes preko 100 "budućih" studenata

| 18.4.2018. u 15:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U tijeku je Festival znanosti 2018, prigoda svim zainteresiranima za upis na Fakultet organizacije i informacije da pobliže upoznaju ovaj fakultet. Tijekom četiri dana u planu su (16. - 19. travanj) više radionica i predavanja namijenjenih svim dobnim skupinama, od predškolaca, osnovnoškolaca pa sve do srednjoškolaca i studenata, ali i svim drugim zainteresiranim skupinama. Na dan otvorenih vrata koji se održao jučer, okupilo se preko 100 zainteresiranih učenika, a uvodnom rječju im se obratio dekan fakulteta Neven Vrček te prodekanica za znanstvenoistraživački rad Nina Begičević Ređep.

- Interes za ovim fakultetom je relativno velik. U prosjeku preko državne mature, imamo za jedno mjesto na fakultetu barem tri zainteresiranih za upis. To govori o tome da je fakultet prestižan. Nije sasvim lagan, ali za one koji vole ovu struku i koji zaista rade nije ni težak. Naši diplomanti izlaze na tržište rada i prema svim našim saznanjima, nemaju pretjerano velikih problema sa zapošljavanjem - rekao je u svom govoru dekan Neven Vrček.

- Želimo vas uvjeriti da je FOI upravo najbolji izbor za vas i želimo pokazati sve ono što radimo i sve aktivnosti u koje ćete se moći uključiti kada postanete student FOI-ja. Isto tako želimo vas uključiti u različite projekte tijekom studija koje radimo i s poslodavcima i s različitim drugim visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj, ali i svijetu - izjavila je Begičević Ređep.

Želja je bila pokazati učenicima i budućim studentima kako izgleda uobičajeni dan FOI studenta pa su dan otvorenih vratiju nazvali „Pro(E)živi jedan dan kao student“.

- Imamo 3000 studenata trenutno i dolaze nam iz 150 različitih škola na cijeloj regiji Republike Hrvatske. Mi nudimo studentima diplomu informatičara, ali i ekonomista i po tome smo specijalni. Mogu naučiti kako programirati, ali isto tako naučiti kako neki organizacijski sustav funkcionira što je jako velika prednost - objasnila je prodekanica za nastavu Renata Mekovec.

Predstavile su se i aktivnosti svih službi na fakultetu te ostale studentske udruge. Na fakultetu tako djeluju Centar za podršku studentima i razvoj karijera, Ured za međunarodnu suradnju, Studentski zbor, Sportska udruga FOI-ja te Business club @FOI.

- Ne samo da vrlo brzo naši studenti nalaze posao već su i mnoge tvrtke priznale da im je žao što nisu prije više studenata s FOI-ja tražile, nego su više bile orijentirane na studente s FER-om kao jednim više tehničkim fakultetom, a sada su tokom godina shvatili da su naši studenti jaki ne samo u polju programiranja, nego i u marketingu te analizama koje prethode samom programiranju. Naš centar ukratko pruža vama podršku i cilj nam je razviti aktivnosti kako bi pomogli tokom studija i kako bi studente kasnije pripremili za tržište rada - rekao je Zoran Tanasić, djelatnik na Centru za podršku studentima i razvoju karijera.

Razmjena studenata je danas gotovo uobičajena praksa te pridonosi akademskom i osobnom razvoju pojedinog studenta, a ujedno se smatra jednim od čimbenika koji pridonosi kvaliteti obrazovnog sustava i izgradnji Europe, pa tako i Varaždina, temeljene na znanju, a tu pomaže Ured za međunarodnu suradnju.

- Na razini fakulteta mi vam nudimo studiranje na jednom od partnerskih fakulteta, dok redovito studirate na našem fakultetu. Mi vas informiramo koje su vam mogućnosti i kada se možete prijaviti. Postoje mogućnosti studiranja unutar Europske unije putem programa Erasmus+, ali isto tako možete putem naših bilateralnih sporazuma studirati i van Europe. Svi ti fakulteti su usklađeni s našim programima na fakultetu, ali i da naučite znanja koja ne možete ovdje na našem fakultetu usvojiti - zaključila je Ivana Fojs, djelatnica Ureda za međunarodnu suradnju.

_DSC5250.jpg

_DSC5243.jpg

_DSC5241.jpg

_DSC5238.jpg

_DSC5215.jpg

_DSC5214.jpg

_DSC5210.jpg

_DSC5208.jpg