Za svoje su rezultate na natjecanjima učenici primili priznanja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan Elektrostrojarske škole Varaždin: Brojni uspjesi i projekti dokaz su kvalitete

| 11.5.2018. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin danas je svečanom sjednicom proslavila Dan škole. Škola koja će u listopadu ove godine obilježiti 60 godina rada, i u protekloj se godini može pohvaliti brojnim uspjesima.

- Kao što se puno toga mijenjalo kroz ovih 60 godina, promijenilo se i unatrag godinu dana, no svo to vrijeme, bez obzira na to tko je ravnatelj ili koji nastavnici rade, ne mijenja se naš proaktivni pristup radu. Naša škola ima stav da se stalno moramo razvijati, odnosno evoluirati svake godine, a mi to radimo kroz ulaganja u opremu, edukaciju nastavnika te kroz sve europske projekte koje provodimo. Upravo je to reforma o kojoj se stalno priča, jer ako toga nema, umjesto evolucije i reforme potrebna je nagla revolucija, koja često zna biti bolna - slikovito je opisao način rada u Elektrostrojarskoj školi njen ravnatelj Igor Kos i dodao da je sretan što su razvoj i napredak škole vidljivi iz godine u godinu, ponajviše kroz novu opremu i edukacije nastavnika.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_01.JPG

Inače, škola provodi četverogodišnje obrazovne programe tehničke gimnazije, elektrotehničar, tehničar za računarstvo, tehničar za elektroniku, tehničar za mehatroniku, medijski tehničar, web dizajner, grafički tehničar, grafički urednik dizajner, tehničar za poštanske i financijske usluge, zatim trogodišnje programe elektroinstalater, elektromehaničar, autoelektričar, elektroničar-mehaničar, bravar, tokar, grafičar pripreme, grafičar tiska te dvogodišnji program za zavarivače. Ukupno 1.142 učenika polazi u 50 razrednih odjeljenja, a na školi je zaposleno 170 djelatnika.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_02.JPG

Na školi djeluju i tri centra izvrsnosti, Prva školska televizija, provodi se program Deutsches Sprachdiplom (Njemačka jezična diploma), a među ostalim, i edukacije odraslih u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Elektrostrojarska škola može se pohvaliti i Javnim priznanjem Varaždinske županije, koje je dobila kao nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Potvrđuju to i priznanja koja škola dobiva od raznih institucija, prije svega fakulteta na koje se upisuju učenici ove škole - od FER-a, FSB-a, PMF-a, FOI-ja, Sveučilišta Sjever i mnogih drugih.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_03.JPG

- To znači da su naši učenici uspješni na tim fakultetima - istaknuo je Kos, uz napomenu da je državnoj maturi pristupio 221 od ukupno 227 maturanata. Uspješno je maturu položilo 82 posto maturanata, dok je u tehničkoj gimaniziji, programu koji je pokrenula upravo Elektrotehnička škola, uspješnost na maturi 100-postotna. Dodao je i da fakultete upisuje 70 posto maturanata, dok prostalih 30 posto odlazi direktno na tržište rada.

Osim s fakultetima, velika pažnja posvećuje se suradnji s gospodarstvom pa su na svečanoj sjednici bili i predstavnici pet tvrtki s kojima Elektrostrojarska škola najviše surađuje - Atinel, Mobilisis, PRO-AIT, Siemens i SR-ALU, kojima su uručene zahvalnice za uspješnu suradnju.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_08.JPG

- Ove su nam tvrtke donirale raznu opremu iz područja automatizacije, mikroupravljača, mehatronike, kao i za pametnu kuću - novi labos za pametne sustave koji pokrećemo u rujnu ove godine, a zajedno sudjelujemo i u brojnim projektima. Našim učenicima omogućuju stručnu praksu, sudjelovanje u natjecanjima te razvoj novih kurikuluma. Ujedno žele stipendirati naše učenike, a kroz naše EU projekte, takvu suradnju razvijamo i s tvrtkama u europskim zemljama - naglasio je Kos.

Od velike su važnosti i brojni europski projekti koje provodi Elektrostrojarska škola, koja je ujedno "Škola ambasador Europskog parlamenta".

- Trenutačno provodimo sedam projekata, od čega smo u dva projekta partneri, a u njih pet smo nositelji projekta. Riječ je o pet projekata iz Erasmus programa te dva iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost tih projekata je gotovo šest milijuna kuna - istaknuo je Kos.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_05.JPG

- Kroz te projekte mi nabavljamo opremu, educiramo nastavnike, šaljemo učenike u druge zemlje Europske unije, ne samo na mobilnosti. Naime, u sklopu jednog od projekata - ECVET for work based learning - imali smo razmjenu učenika s jednom školom iz Portugala, a takvu trajnu suradnju razvijamo i kroz jedan projekt s područja mehatronike i elektrotehnike sa školom u Estoniji. To znači da će svake godine po jedna grupa naših učenika ići u Estoniju i Portugal, a njihovi će učenici doći k nama. Iskustva koja učenici tako stječu su nemjerljiva. Također, u portugalskoj tvrtki koja je bila uključena u projekt bili su oduševljeni našim učenicima i njihovim znanjem i vještinama - naglasio je ravnatelj.

Škola provodi i čitav niz humanitarnih projekata.

- Osim opreme, brojki i raznih uspjeha, budući da je škola odgojno-obrazovna ustanova, važan nam je i taj segment. Učenici su tako prikupljali novce i radili projekte za Crveni križ, Socijalnu samoposlugu, Caritas i mnoge druge. U današnje vrijeme je osobito važno da učenici razmišljaju o tome da pomažu drugima - napomenuo je Kos, koji je na svečanoj sjednici podijelio priznanja i zahvalnice učenicima koji su protekle godine postigli zapažene rezultate na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama.

Ponos Elektrostrojarske škole tako su: Goran Lončar, Ivan Inkret, Ivan Perković, Dominik Hehet, Jurica Radović, Sebastijan Tukač, Gabrijela Negovec, Teodor Kolar, Matej Bunić, Patrik Buhin, Dario Hanžek, Luka Varga, Luka Hereković, Luka Sakač, Luka Kopjar, Antonio Koloman, Karlo Lisičak, Matija Dvorski, Marko Nosek, Ian Malunac, Tin Horvat, Saša Sekovanić, Andreas Jozepovich, Antonio Belečetić, Viktor Mirić, Emanuel Nižetić, Borna Matkun, Matija Njegač, Patrik Vincek, David Koren, Šime Čavala, Nikola Čokor, Goran Lončar, Dominik Malogorski, Mihael Platnjak, Petar Herceg Rušec, Ema Veseljak, Nikola Androić, Helena Strniščak, Vida Škorjanec, Marko Češnjaj, Filip Milec, Rudolf Leon Filip, Antonio Hulec, Sven Rukavina, Marko Veseljak, Simona Svetec, Manuel Martinčević, Petra Kolarić, Marko Martinčević, Sabina Posavec, David Copak, Filip Kovačić, Tomislav Kereži, Lovro Meštrić i Mihael Levanić.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_16.JPG

Među gostima na svečanoj sjednici bili su i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, predsjednik županijske Gospodarske komore Dragutin Gložinić, potpredsjednik županijske Obrtničke komore Boris Kos, te Sanja Ježić iz varaždinskog HZZ-a. Okupljenima su se obratili Sandra Malenica i Miroslav Huđek, koji su istaknuli da se ova škola ističe po svemu te da njenu kvalitetu dokazuju njeni rezultati.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_10.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_11.JPG

Ovom je prilikom zahvalnicu za dugogodišnji rad primio i prof. stručnih predmeta Stjepan Jagić, koji odlazi u mirovinu.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_17.JPG

Elektrostrojarska škola Varaždin u subotu 12. svibnja organizira i Dan otvorenih vrata, u vremenu od 8 do 12 sati. Cilj je promovirati školu i upoznati učenike osmih razreda, ali i njihove roditelje, sa zanimanjima koje škola upisuje. Učenici će moći razgledati školu, suvremeno opremljene kabinete, laboratorije i učionice te razgovarati sa sadašnjim učenicima i profesorima koji će im prezentirati dio svog rada.

- Ideja je da učenicima omogućimo da uživo vide kako sve to u našoj školi funkcionira i da saznaju sve informacije koje ih zanimaju - od nastavnog programa, vježbi, načina rada, upisima, o radu Prve školske televizije, Centrima izvrsnosti i svemu ostalome što naša škola nudi - rekao je ravnatelj, istaknuvši da je interes učenika za Dan otvorenih vrata i upis u Elektrostrojarsku školu sve veći.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_04.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_06.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_07.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_09.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_12.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_13.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_14.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_15.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_dan_skole_18.JPG