FOTO Članovi Udruge SJP "Roda" obilježili Dan sjećanja na "Velebitske junake" Foto: USJP Roda

FOTO Članovi Udruge SJP "Roda" obilježili Dan sjećanja na "Velebitske junake"

Varaždinske vijesti | 19.5.2023. u 19:45h | Objavljeno u Društvo

U petak, 19. svibnja, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske "Roda" i obitelji poginulih pripadnika, prisustvovali su na tradicionalnom obilježavanju Dana sjećanja na "Velebitske junake" u Rizvanuši pokraj Gospića.

Kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast pripadnicima specijalne policije poginulim u Domovinskom ratu na Velebitu.

Spomen obilježje sačinjeno je od 27 kapljica, od kojih 26 kapljica predstavlja 26 poginulih pripadnika specijalne jedinice policije, dok 27. kapljica simbolizira sve ranjene u Domovinskom ratu.

Na području Velebita za vrijeme Domovinskog rata život je izgubilo i troje pripadnika SJP PU varaždinske "Roda". Za vrijeme pripreme Akcije "Medački džep" smrtno je stradao Bernard Benček, dok je u samoj provedbi akcije život izgubio Darko Turkalj. Također, za vrijeme izvedbe VRO "Maslenica", zadobivenim ranama podlijegao je još jedan pripadnik "Roda", Emil Baneković.

Obilježavanje pogibije specijalaca završeno je riječima: "Neka im je vječna slava i hvala im na žrtvi i ljubavi kojom su branili našu Hrvatsku, hvala im na slobodi, miru, nadahnuću dobivenom kroz njihova hrabra i odvažna djela. Vi s Velebita stanite u prvi red za raj, jer pakao ste već prošli".

Na kraju svečanosti u Rizvanuši, tajnik Udruge SJP "Roda" Ivo Loborec svečano je uručio ratnu beretku specijalne policije generalu Mladenu Markaču. Druženje svih prisutnih nastavljeno je u Trnovcu, u objektu Udruge specijalaca Domovinskog rata "Tigar" Gospić, u čijoj organizaciji je i održano obilježavanje Dana sjećanja.