FOTO Budući kuhari Gospodarske škole Varaždin na radionici pripremili delicije od varaždinskog zelja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Budući kuhari Gospodarske škole Varaždin na radionici pripremili delicije od varaždinskog zelja

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2020. u 12:33h | Objavljeno u Društvo

Sekelji gulaš, krpice sa zeljem, široki rezanci sa zeljem, heljdina kaša sa zeljem, štukli sa zeljem i sirom te kruh sa zeljem samo su dio tradicionalnih jela Varaždinske županijie koja su danas prezentirana na radionici u Gospodarskoj školi Varaždin. Sva su jela pripremljena od varaždinskog zelja, a djelo su budućih kuhara iz Gospodarske škole Varaždin koja su radila pod budnim okom nastavnice kuharstva Nevenke Bosilj. Delicije od varaždinskog zelja kušala je danas i savjetnica župana Natalija Martinčević.

- Doista mi je drago što učenici s velikim entuzijazmom, voljom i željom pripremaju ove namirnice. Današnja radionica važna je  da u školi pokažemo koliko je važno zdravo se hraniti i konzumirati ovakve namirnice, a da bi one bile što popularnije i djeca i odrasli više konzumirali, važno je da se pripreme na ukusan, maštovit i zanimljiv način, što je i cilj ove radionice. Ovom radionicom danas povezujemo naše vrhunsko i europskom oznakom izvornosti zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i umiješne ruke kuhara Gospodarske škole Varaždin. Mi zaista na ovaj način želimo pokazati koliko je naše varaždinsko zelje jedna visoko kvalitetna i zdrava namirnica, a da to nije samo naša prosudba potvrđuju rezultati istraživanja koje je provedeno na našem najvećem, zagrebačkom tržištu. Čak 40 posto ispitanika u tom istraživanju proglasilo je varaždinsko kiselo zelje najboljim zeljem, a nakon toga slijedi ogulinsko zelje, ličko i sva ostala zelja – istaknula je Martinčević.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak dodala je kako se vesele što na toj školi mogu promovirati i pokazati učenicima koliko je važna zdrava prehrana i autohtone namirnice varaždinskog kraja, od varaždinskog zelja, bučinog ulja i hajdine kaše, dok je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinsko zelje istaknula kako je ovo već četvrta godina kako se organiziraju ove radionice kako bi približili varaždinsko zelje učenicima.

- Ovdje je to posebno značajno jer postoje kuhari kojima omogućujemo da se susretnu s namirnicom varaždinsko zelje – istaknula je Cafuk.

Nastavnica kuharstva Nevenka Bosilj istaknula je kako puno u školi koriste autohtone namirnice varaždinskog kraja.

- Surađujemo s brojnim OPG-ovima, naročito s OPG-om Cafuk koje nam donira namirnice. Također, namirnice koje koristimo u kuhanju nabavljamo i na varaždinskom placu kako bismo našoj djeci što više približili i potaknuli ih da koriste zdrave namirnice – rekla je Bosilj.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci