FOTO Bojanke za dječje vrtiće u županiji - mališani uče o zelju, bučinom ulju, makovnjači... Foto: Varaždinska županija

FOTO Bojanke za dječje vrtiće u županiji - mališani uče o zelju, bučinom ulju, makovnjači...

Varaždinske vijesti | 21.10.2021. u 13:27h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija je osmislila te provela zanimljiv i projekt, a to je izrada edukativne bojanke naziva „Okusi i mirisi Varaždinske županije”.

Bojanka je tiskana u 2.000 primjeraka, a prvih pedeset komada danas je podijeljeno u dječjem vrtiću u Donjem Kučanu. Podjeli bojanki nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, autorica bojanke Ivana Mikulec, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak te Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

- Županija ima dugu i bogatu tradiciju proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i pripreme prehrambenih proizvoda zaštićenih na nacionalnom ili europskom nivou. Da sve ne bi ostalo samo na zaštiti, bitno je odraditi prijenos tih tradicionalnih proizvoda i pokazati određena znanja i vještine koje su potrebne kod njihove pripreme. Upravo iz tih osnova mi smo krenuli u projekt izrade bojanki "Okusi i mirisi Varaždinske županije" kako bismo na edukativan način sve te naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine približili našim najmlađima, a sve u cilju poticanja zdravih životnih navika – rekla je zamjenica župana, dok je autorica bojanke Ivana Mikulec naznačila kako bojanka sadrži ilustracije i zadatke vezane uz pojedine proizvode, zadatke namijenjene djeci predškolske dobi osmišljene tako da djeci budu zanimljivi, ali i edukativni.

- Bojanka sadržava proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren, varaždinski klipič, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanek, a tu su i naše autohtone životinje zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica – rekla je Mikulec.

Mališani su mogli uživati i u radionici izrade varaždinskog klipiča, a u pripremi im je pomogao Damir Crleni.

- Veseli me da kao Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije, a povodom jučerašnjeg Svjetskog dana kuhara možemo sudjelovati u ovim radionicama koje se tradicionalno održavaju svake godine. Pripremili smo radionicu izrade varaždinskog klipiča iz dva razloga. Prije svega, da djeca se upoznaju s varaždinskim klipičem, da kolegice kuharice promoviraju našu struku da možda dobijemo u budućnosti nove mlade kuhare i da kroz ovakve radionice budu što bliže našim domaćim, autohtonim proizvodima i namirnicama – istaknuo je Crleni.

Ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak zahvalila je na vrijednoj donaciji istaknuvši izuzetno dobru suradnju s Varaždinskom županijom.

Označeno u